Lees op IsGeschiedenis alles over de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand. Het conflict tussen de Nederlanden en het Spaanse Rijk duurde van 1568 tot 1648. In dit dossier staan prachtige artikelen over Willem van Oranje, de Watergeuzen, het Twaalfjarig Bestand, de oprichting van de VOC en de WIC, koning Fillips II, de Slag bij Nieuwpoort, de hertog van Alva, het Leids Ontzet, de Unie van Atrecht, de Vrede van Münster, Piet Hein en de Zilvervloot, Michiel de Ruyter en nog meer verhalen.

Begin van het Twaalfjarig Bestand

Het schilderij 'Vrede en Overvloed binden de Pijlen van de Oorlog samen' door Abraham Janssens werd in 1614 gemaakt n.a.v. het Twaalfjarig Bestand.

Wist je dat de Tachtigjarige Oorlog geen tachtig jaar duurde? Aan het begin van de 17e eeuw bereikte de Tachtigjarige Oorlog een impasse. Na 50 jaar oorlog zijn zowel Spanje als Nederland op financieel en militair gebied uitgeput. Op 9 april tekenen beide landen daarom het Twaalfjarig Bestand. Het betekent niet alleen een tijdelijke onderbreking van de gevechten, maar ook de eerste erkenning van Nederland als onafhankelijke mogendheid.

Lees verder

De oorsprong van 1 april

       1 april 2017
De oorsprong van 1 april

Het is weer de dag dat collega´s, vrienden, familie en zelfs websites je in de maling proberen te nemen. Maar waar komen die grappen op 1 april vandaan? Over de oorsprong van de nationale ´grappendag´ 1 april bestaan verschillende theorieën en verhalen. De redactie koos er een aantal uit. Lees verder

Betrekkingen Turkije en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog

       13 maart 2017
betrekkingen turkije en nederland

Al 405 jaar bestaan de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland, maar door de diplomatieke rel van maart  2017 dreigt deze band enorme schade op te lopen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd er een verbond gesloten tussen Willem van Oranje en de Joodse koopman Josef Nasi, die woonde in Constantinopel. Het Ottomaanse rijk fungeerde als bondgenoot van de Nederlanden tegen de Spanjaarden.

Lees verder

De Unie van Utrecht

       23 januari 2017
De Unie van Utrecht

Utrecht 1579 – In de kapittelzaal van de Utrechtse Dom komen allerlei Nederlandse edellieden bijeen. Ze tekenen de Unie van Utrecht, een belangrijk document, dat de basis legt voor een langdurige samenwerking tussen de noordelijke gewesten. De Unie van Utrecht werd getekend op 23 januari 1579, als reactie op de Spaanse vijandigheid vanuit het zuiden.

Lees verder

Zeven Provinciën en de Generaliteitslanden

          30 oktober 2016

themamaandkopieVandaag de dag kennen bijna alle Nederlandse basisschoolleerlingen het provincielied met de 12 provincies en hoofdsteden uit het hoofd. Maar er was niet altijd sprake van 12 provincies in ons land. Zo waren er in 2013 plannen om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen te voegen  en in de 17e eeuw hadden we slechts zeven provincies. De zuidelijke gebieden hadden toen de aparte status als de Generaliteitslanden.

Lees verder

Alkmaars Ontzet tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Beleg Alkmaar 1573

Op 8 oktober 1573 vond het Alkmaars Ontzet plaats. Sinds 21 augustus van dat jaar was de stad belegerd geweest door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op 8 oktober werden de dijken rondom Alkmaar echter doorgestoken en moest het Spaanse leger het beleg opgeven. Alkmaar was een van de eerste Hollandse steden die ontzet werd. Lees verder

Geschiedenis verteld in haardplaten

       12 september 2016
Geschiedenis verteld in haardplaten

themamaand monumentenGietijzeren haardplaten, vaak gesitueerd achter of onder een open haard, zorgen al eeuwen voor verwarming en decoratie van Europese huizen. De haardplaat heeft bovenal de functie om warmte te verspreiden en om vonken op te vangen om brand te voorkomen. Hiernaast worden haardplaten al vanaf de 15e eeuw gedecoreerd. Deze decoraties bieden een mooi inkijkje in de geschiedenis van West-Europa waar de haardplaten veelvuldig gebruikt werden.

Lees verder

Brabants’ trots: de Sint-Janskathedraal

       5 september 2016
geschiedenis sint jan

themamaand monumentenDe Noord-Brabantse hoofdstad Den Bosch heeft een van de oudste en meest complete middeleeuwse centra van Nederland. De trots van dit centrum is natuurlijk de Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist, beter bekend als de Sint-Janskathedraal. Deze kathedraal, gebouwd tussen 1220 en 1530, wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De muren van de Sint Jan hebben heel wat religieuze stormen doorstaan en getuigen van een veelbewogen geschiedenis.
Lees verder