Lees op IsGeschiedenis alles over de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand. Het conflict tussen de Nederlanden en het Spaanse Rijk duurde van 1568 tot 1648. In dit dossier staan prachtige artikelen over Willem van Oranje, de Watergeuzen, het Twaalfjarig Bestand, de oprichting van de VOC en de WIC, koning Fillips II, de Slag bij Nieuwpoort, de hertog van Alva, het Leids Ontzet, de Unie van Atrecht, de Vrede van Münster, Piet Hein en de Zilvervloot, Michiel de Ruyter en nog meer verhalen.

De slag bij Heiligerlee: begin van 80 jaar opstand

Slag bij Heiligerlee

Heiligerlee 1568 – “…Maakt de Prins toebereidselen ten oorlog, en zijn broer Graaf Lodewijk komt met een leger in de Nederlanden; behaalt eene overwinning op de Spanjaarden, en brengt Alva in Verlegenheid.” De slag bij Heiligerlee was de eerste overwinning van de opstandige Nederlanders tegen Spanje.  Lees verder

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

stempels-themamaanden-ig-juni2De Watergeuzen worden vaak herinnerd als een stel ordinaire zeerovers. Alva zag ze niet als vrijheidsstrijders, maar als ‘boeffen en piraten’. De New York Times noemde ze zelfs driehonderd jaar later de ‘beggars of the sea’. Waren ze dit echt? Lees en oordeel zelf.

Lees verder

21 mei jarig: Filips II

Portretschilderij van Filips II door Antonis Moris, Wikipedia Commons

Filips II volgt in 1556 zijn vader Karel V op en wordt als koning van Spanje, Portugal en delen van Italië de machtigste man van Europa. Hij is daarnaast landsheer van de Nederlanden, maar moet die gebieden na de Nederlandse Opstand afstaan. Spanje bereikt tijdens zijn koningschap het hoogtepunt van zijn macht. Filips II werd geboren op 21 mei 1527 te Valladolid. Lees verder

Festiviteiten rond de vrede van Münster

Vrede van Münster 1648

Münster 1648- Rond het stadhuis van Münster was het druk op 15 mei. De stad was gevuld met Europese afgevaardigden. Eén Spaanse en twee Staatse ambassadeurs kwamen bijeen om de stukken van het vredesverdrag van Münster te controleren en vervolgens een einde te maken aan een lange, slopende strijd.

Lees verder

Van Oldenbarnevelt onthoofd

Johan_van_Oldenbarnevelt door Michiel Jansz van Mierevelt

Den-Haag 1619 – “Mannen, gelooft niet dat ik een landverrader ben, ik heb oprecht en vroom gehandeld, als een goede patriot, en zo zal ik sterven” spreekt Johan van Oldenbarnevelt de menigte op het Binnenhof toe. “ Maak het kort, maak het kort” zegt hij tegen zijn knecht met zijn hoofd al op het schavot. De knecht neemt prevelend afscheid van zijn meester.

Lees verder

Begin van het Twaalfjarig Bestand

Het schilderij 'Vrede en Overvloed binden de Pijlen van de Oorlog samen' door Abraham Janssens werd in 1614 gemaakt n.a.v. het Twaalfjarig Bestand.

Wist je dat de Tachtigjarige Oorlog geen tachtig jaar duurde? Aan het begin van de 17e eeuw bereikte de Tachtigjarige Oorlog een impasse. Na 50 jaar oorlog zijn zowel Spanje als Nederland op financieel en militair gebied uitgeput. Op 9 april tekenen beide landen daarom het Twaalfjarig Bestand. Het betekent niet alleen een tijdelijke onderbreking van de gevechten, maar ook de eerste erkenning van Nederland als onafhankelijke mogendheid.

Lees verder

De oorsprong van 1 april

       1 april 2017
De oorsprong van 1 april

Het is weer de dag dat collega´s, vrienden, familie en zelfs websites je in de maling proberen te nemen. Maar waar komen die grappen op 1 april vandaan? Over de oorsprong van de nationale ´grappendag´ 1 april bestaan verschillende theorieën en verhalen. De redactie koos er een aantal uit. Lees verder

Betrekkingen Turkije en Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog

       13 maart 2017
betrekkingen turkije en nederland

Al 405 jaar bestaan de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland, maar door de diplomatieke rel van maart  2017 dreigt deze band enorme schade op te lopen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd er een verbond gesloten tussen Willem van Oranje en de Joodse koopman Josef Nasi, die woonde in Constantinopel. Het Ottomaanse rijk fungeerde als bondgenoot van de Nederlanden tegen de Spanjaarden.

Lees verder