Apartheid is een systeem van rassensegregatie dat tussen 1948 en 1994 door de regering in Zuid-Afrika werd opgelegd. Discriminerende wetten werden geïntroduceerd om de heerschappij van de blanken veilig te stellen. De invoering van de apartheid luidde een tijd in van intensiever conflict tussen de staat en de zwarte meerderheid. Internationaal raakte het land in de loop van de 20e eeuw geïsoleerd door verschillende boycots die werden ingesteld door de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie. In 1990 schafte Zuid-Afrika de meeste apartheidswetten af, en in 1994 kwam er met de verkiezing van ANC-leider Nelson Mandela tot president officieel een einde aan 46 jaar apartheid. 

Bloedbad van Sharpeville (1960)

Een aantal slachtoffers na de Sharpeville Massacre, 1960

Sharpeville 1960 – Ruim 19.000 zwarte demonstranten zijn bijeengekomen voor het politiebureau in Sharpeville om te demonstreren tegen de Apartheid. De spanning loopt gedurende de dag steeds verder op en rond 1 uur ’s middags loopt de demonstratie uit op een bloedbad. Politieagenten openen het vuur op de menigte en binnen korte tijd vallen er 69 slachtoffers.

Lees verder

Maya Angelou: strijdster voor vrouwen- en mensenrechten

       8 maart 2017
Maya Angelou

In het kader van de Internationale vrouwendag (8 maart) worden veel bekende en beroemde vrouwen aangehaald in de media. Margaret Thatcher, Amelia Earhart en Marie Curie zijn een van de bekendste vrouwen in de geschiedenis. Wat minder beroemd is de pas overleden Maya Angelou (1928-2014). Zij streed niet alleen voor vrouwen rechten, maar ook voor burgerrechten van zwarte Amerikanen.

Lees verder

Desmond Tutu wint de Nobelprijs voor de Vrede

Desmond Tutu toont de Nobelprijs voor de vrede die hij eerder ontving voor zijn strijd tegen de apartheid

Op 16 oktober 1984 wint Desmond Tutu de Nobelprijs voor de vrede voor zijn jarenlange strijd tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij was de eerste donkere aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad en speelde een hoofdrol in de antiapartheidsbeweging. Hij predikte een geweldloze revolutie. Lees verder

Gandhi in Zuid-Afrika

       23 september 2016

Bij de ‘University of Ghana’ in Accra staat sinds juni 2016 een standbeeld van Gandhi. Professoren en studenten zien het beeld liever verdwijnen en voeren actie. De actievoerders zeggen dat Ghandi zich tijdens zijn leven racistisch uitliet over Afrikanen. Gandhi heeft een belangrijk gedeelte van zijn leven in Afrika doorgebracht. Racisme was daar eind 19de eeuw aan de orde van de dag. Hoe is Ghandi door deze periode uit zijn leven beïnvloed?

Lees verder

Premier Hendrik Verwoerd vermoord

Nasionale Party Zuid-Afrika - Wikimedia Commons

Op 6 september 1966 wordt premier van Zuid-Afrika Hendrik Verwoerd vermoord door Dimitri Tsafendas tijdens een parlementszitting. Hij kwam aan de macht in Zuid-Afrika in 1958 en werd wereldwijd bekend door zijn grote afkeer van gekleurde landgenoten. Lees verder

3 geëscaleerde studentenprotesten in de 20e eeuw

       8 juni 2016
3 geëscaleerde studentenprotesten in de 20e eeuw

Studenten in Papoea Nieuw-Guinea waren op woensdag 8 juni op weg naar hun parlement om te eisen dat premier Peter O’Neill vervolgd wordt voor de corruptie in het land. Al op de campus hield de politie de studenten tegen, waarbij enige commotie ontstond. De agenten openden het vuur en doodden waarschijnlijk vier personen. Dit is zeker niet de eerste maal dat studentenprotesten hardhandig worden neergeslagen. Lees verder

Afrikaner Nationale Partij aan de macht

Zuid-Afrika 1948 –  “Vandaag behoort Zuid-Afrika ons weer toe. Voor het eerst sinds de Unie is Zuid-  Afrika voor onszelf en moge god ervoor hoeden dat het altijd de onze zal blijven.” De leider van de Nasionale Party in Zuid-Afrika, Dr Daniël Francois Malan, won de verkiezingen  op 26 mei 1948 en introduceerde apartheid.

Lees verder

Mahatma Gandhi: het woord als wapen

          22 oktober 2015
Mahatma Gandhi: het woord als wapen

stempels-themamaanden-ig-oktober-droomdaadGandhi is wellicht één van de bekendste mensen uit de geschiedenis als het gaat om inspiratievolle en overtuigende uitspraken. Hij hield ook verschillende speeches, die grote historische gevolgen hadden. Zijn toespraken waren afspiegelingen van zijn dromen voor de wereld. Door middel van pacifisme en ‘actieve geweldloosheid’ wilde hij deze idealen waar maken.

Lees verder