Mosul: een stad met een verhaal

       18 oktober 2016
Mosul: een stad met een verhaal

Het offensief om Mosul te heroveren op IS is officieel van start gegaan. Het Irakese leger, gesteund door vooral Koerdische en Shi’itische milities, probeert de stad te heroveren op IS. Mosul is niet alleen een belangrijke stad om haar strategische ligging en industrie, maar ook vanwege haar geschiedenis. Waarom is Mosul zo belangrijk? Lees verder

Richard Leeuwenhart gekroond

Richard Leeuwenhart

Engeland 1189- Een vechtjas, een streng doch rechtvaardig man en een man met culturele interesse en humor. Deze eigenschappen zorgen voor zijn bijnaam: Leeuwenhart.  Hij werd tot koning gekroond op 3 september 1199.

Lees verder

Kruisvaarders nemen Jeruzalem in

Kruisvaarders nemen Jeruzalem in

Jeruzalem 1099- Paus Urbanus II riep in 1095 op tot een kruistocht naar het heilige land. Een tocht om de ongelovigen uit het beloofde land te verdrijven. Jeruzalem werd ingenomen op 15 juli 1099. Het was tijdens de eerste kruistocht.

Lees verder

Slag bij Hattin

Slag bij Hattin

Tiberias 1187- Saladin en zijn mannen steken het struikgewas rondom het kamp in brand. De kruisvaarders zijn omsingeld en proberen een uitbraak te forceren. Uitgedroogd door de rook en met een gebrek aan water zitten ze als ratten in de val. Slechts 3000 kruisvaarders kunnen ontkomen. Lees verder

Dorst als wapen

    7 oktober 2015
Dorst als wapen

In het jaar 1186 doen de kruisvaarderstaten aan de Middellandse Zee het uitstekend. Ze gebruiken hun inkomsten uit de handel om kastelen en versterkte steden te bouwen die het Heilige Land moeten beschermen tegen de aanhoudende dreiging van de islam. Lees hier hoe het klimaat én gebrek aan water leidden tot een ontzettende nederlaag voor de kruisvaarders.
Lees verder

Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

          23 juli 2015
Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisMogelijk reisde hij meer dan enig ander mens vóór de uitvinding van het vliegtuig. Hij reisde verder dan Marco Polo, hij bereikte bestemmingen zo ver als China en Mali en was bijzonder nieuwsgierig. Dit is het verhaal van Ibn Battuta, de bekendste reiziger uit de islamitische wereld. Hij bundelde al zijn ervaringen in een boek, Rihla. Dit boek is nog altijd wereldberoemd.

Lees verder

De Moorse oversteek van de straat van Gibraltar

De Moorse oversteek van de straat van Gibraltar

30 april 711- er stond een stevige bries op de zee, het was een donkere nacht op zee. Tariq Ibn Ziyad, een Berberse stamhoofd was met 400 man en honderd paarden naar Gibraltar vertrokken. Hij hoopte onopgemerkt aan land te komen. Dit lukte in deze nacht.

Lees verder

Paus Urbanus II roept de eerste kruistocht uit

Paus Urbanus II roept de eerste kruistocht uit

Op 27 november 1095 hield paus Urbanus II een toespraak tijdens het Concilie van Clermont. In een vurig betoog riep hij zijn toehoorders op om met een verenigd christelijk leger naar het oosten te trekken om het Heilige Land terug te veroveren op  de Seltsjoeken. Lees verder