Interneringskampen in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog

       18 mei 2017
Interneringskampen in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
Themamaand Tweede Wereldoorlog – In 1942 raakte Nederlands-Indië betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlandse leger wist echter niet stand te houden tegen de aanvallen van de Japanners, die het gebied wilden veroveren. Na de overgave aan Japan werden veel krijgsgevangenen naar interneringskampen gestuurd, waar ze de rest van de oorlog onder zware omstandigheden moesten overleven. Zelfs na de capitulatie van Japan moesten de gevangen nog in de kampen blijven.

Ontstaan van de ETA

       7 april 2017
ETA

Het doel heiligt de middelen? In het geval van de Baskische radicale, nationalistische terreurorganisatie de ETA is dat in de loop der jaren een kernbegrip geweest. Nu heeft de ETA aangekondigd alle wapens in te leveren en een ongewapende organisatie te worden. De ETA werd opgericht op 31 juli 1959.

Lees verder

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Iaşi 1821 – Na vier eeuwen van Ottomaanse overheersing komen de Grieken op 25 maart in opstand. Onder invloed van de verlichting beginnen ze een zeven jaar durende bloedige oorlog, die wordt uitgevochten met de uiteindelijke steun van de Europese grootmachten. Dit resulteert in een onafhankelijke Griekse staat en een verzwakt Ottomaans Rijk.

Lees verder

De geschiedenis van Panamastad

Panamakanaal in aanbouw 1911

Op 15 augustus 1519 werd Panamastad gesticht door de Spaanse kruisvaarder Pedro Arias de Àvila. Panamastad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Panama en is gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier het Panamakanaal. Nadat de Spanjaarden de stad hadden gesticht werd het de uitvalsbasis voor verdere ontdekkingstochten in Zuid-Amerika. 

Lees verder

Politieke geschiedenis van de Filipijnen

    1 juni 2016
Politieke geschiedenis van de Filipijnen

Op de Filipijnen is er een nieuwe president gekozen. De 71-jairge Rodrigo Duterte wil zich af zetten tegen de heersende elite, corruptie en criminelen. Hij heeft direct aangekondigd de grondwet aan te willen passen om zo een parlementair systeem in de Filipijnen in te voeren. Rodrigo Duterte zal het politieke speelveld gaan bepalen de komende jaren. Hoe zag dit speelveld er in het verleden uit? Neem met ons een duik in de geschiedenis.
Lees verder

Braveheart: 5 historische fouten

Braveheart

Mel Gibson schittert in Braveheart als de arme, dappere vrijheidsstrijder William Wallace. De eindeloze martelingen en uitspraken als “They may take our lives, but they’ll never take our freedom!” staan in menig geheugen gegrift. Maar was Wallace werkelijk zo arm? En: werd hij eigenlijk wel ‘brave heart’ genoemd?

Lees verder

De Westelijke Sahara: Een discutabel gebied

       15 maart 2016
Westelijke Sahara

Op zondag 13 maart zijn tienduizenden Marokkanen in de stad Rabat de straat op  gegaan om te protesteren tegen een uitspraak van VN-Chef Ban Ki-moon. De secretaris-generaal van de internationale organisatie zei dat de Westelijke Sahara bezet wordt door Marokko. Het gebied ten zuiden van Marokko wordt door dit land geclaimd als Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal niet erkend. Bekijk hier een kort overzicht van de geschiedenis van het discutabele gebied.

Lees verder

2x succesvol separatisme: de Belgische Opstand & de Portugese Restauratieoorlog

       1 februari 2016
2x succesvol separatisme: de Belgische Opstand & de Portugese Restauratieoorlog

Gisteren hebben duizenden betogers in Barcelona gedemonstreerd tegen separatisme. De boodschap van de demonstranten was duidelijk: Spanje moet één land blijven. Het Catalaanse verlangen naar onafhankelijkheid is één van de bekendste gevallen van separatisme in de geschiedenis. De redactie koos twee andere, intrigerende voorbeelden van (succesvol) separatisme uit de geschiedenis.
Lees verder