Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Iaşi 1821 – Na vier eeuwen van Ottomaanse overheersing komen de Grieken op 25 maart in opstand. Onder invloed van de verlichting beginnen ze een zeven jaar durende bloedige oorlog, die wordt uitgevochten met de uiteindelijke steun van de Europese grootmachten. Dit resulteert in een onafhankelijke Griekse staat en een verzwakt Ottomaans Rijk.

Lees verder

De geschiedenis van Panamastad

Panamakanaal in aanbouw 1911

Op 15 augustus 1519 werd Panamastad gesticht door de Spaanse kruisvaarder Pedro Arias de Àvila. Panamastad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Panama en is gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier het Panamakanaal. Nadat de Spanjaarden de stad hadden gesticht werd het de uitvalsbasis voor verdere ontdekkingstochten in Zuid-Amerika. 

Lees verder

Politieke geschiedenis van de Filipijnen

    1 juni 2016
Politieke geschiedenis van de Filipijnen

Op de Filipijnen is er een nieuwe president gekozen. De 71-jairge Rodrigo Duterte wil zich af zetten tegen de heersende elite, corruptie en criminelen. Hij heeft direct aangekondigd de grondwet aan te willen passen om zo een parlementair systeem in de Filipijnen in te voeren. Rodrigo Duterte zal het politieke speelveld gaan bepalen de komende jaren. Hoe zag dit speelveld er in het verleden uit? Neem met ons een duik in de geschiedenis.
Lees verder

Braveheart: 5 historische fouten

Braveheart

Mel Gibson schittert in Braveheart als de arme, dappere vrijheidsstrijder William Wallace. De eindeloze martelingen en uitspraken als “They may take our lives, but they’ll never take our freedom!” staan in menig geheugen gegrift. Maar was Wallace werkelijk zo arm? En: werd hij eigenlijk wel ‘brave heart’ genoemd?

Lees verder

De Westelijke Sahara: Een discutabel gebied

       15 maart 2016
Westelijke Sahara

Op zondag 13 maart zijn tienduizenden Marokkanen in de stad Rabat de straat op  gegaan om te protesteren tegen een uitspraak van VN-Chef Ban Ki-moon. De secretaris-generaal van de internationale organisatie zei dat de Westelijke Sahara bezet wordt door Marokko. Het gebied ten zuiden van Marokko wordt door dit land geclaimd als Marokkaans grondgebied, maar dat wordt internationaal niet erkend. Bekijk hier een kort overzicht van de geschiedenis van het discutabele gebied.

Lees verder

2x succesvol separatisme: de Belgische Opstand & de Portugese Restauratieoorlog

       1 februari 2016
2x succesvol separatisme: de Belgische Opstand & de Portugese Restauratieoorlog

Gisteren hebben duizenden betogers in Barcelona gedemonstreerd tegen separatisme. De boodschap van de demonstranten was duidelijk: Spanje moet één land blijven. Het Catalaanse verlangen naar onafhankelijkheid is één van de bekendste gevallen van separatisme in de geschiedenis. De redactie koos twee andere, intrigerende voorbeelden van (succesvol) separatisme uit de geschiedenis.
Lees verder

Slag bij Vlakke Hoek

Slag bij Vlakke Hoek

Nieuw-Guinea 1962 – Een Nederlands verkenningsvliegtuig doet melding van snel varende oorlogsschepen. Het is half tien ‘s avonds en de commandant van het Nederlandse schip Hollandia geeft direct het bevel om de naderende boten aan te vallen. Op 15 januari 1962 brengt de Nederlandse Marine voor het laatst een Indonesisch schip tot zinken. Het blijkt dat de naderende boten geen torpedo’s bij zich dragen, maar beladen zijn met infiltranten.

Lees verder

De droom én nachtmerrie van Willem I

       13 oktober 2015
De droom én nachtmerrie van Willem I

stempels-themamaanden-ig-oktober-droomdaadHij keert terug na een roerige tijd en wordt koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Na de Franse overheersing is er weer een ‘legitiem’ staatshoofd: Willem Frederik, oftewel koning Willem I. Hij staat bekend om het samenvoegen van de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden. Dit houdt echter geen stand. Hoe viel de droom van koning Willem I in duigen?

Lees verder