Is Marco Polo in China geweest?

          21 mei 2017
Is Marco Polo  in China geweest?

Ontdekkingsreizen – De Netflix-serie ‘Marco Polo’ die eind 2014 in première ging, liet de kijker door Polo’s ogen China en het hof van de Khan ontdekken. Onder historici bestaat er al eeuwenlang discussie over de vraag of Marco Polo daadwerkelijk naar het Verre Oosten reisde. Professor Hans Ulrich Vogler is ervan overtuigd, zo zet hij uiteen in zijn boek Marco Polo was in China.

Lees verder

Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

          14 mei 2017
Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

Mogelijk reisde hij meer dan enig ander mens vóór de uitvinding van het vliegtuig. Hij reisde verder dan Marco Polo, hij bereikte bestemmingen zo ver als China en Mali en was bijzonder nieuwsgierig. Dit is het verhaal van Ibn Battuta, de bekendste reiziger uit de islamitische wereld. Hij bundelde al zijn ervaringen in een boek, Rihla. Dit boek is nog altijd wereldberoemd.

Lees verder

Percy Fawcett en zijn zoektocht naar stad Z

       7 mei 2017
Percy Fawcett en zijn zoektocht naar stad Z

Ontdekkingsreizen – Ook in de twintigste eeuw waren er nog ontdekkingsreizigers die hoopten in de diepe jungle van Zuid-Amerika nieuwe steden of beschavingen te vinden. Zo ook de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett, die in dienst was van de Royal Geographical Society. In de voetsporen van Amerigo Vespucci en Hernán Cortés trok Percy Fawcett door het Amazoneregenwoud op zoek naar de nog onbekende beschaving van ‘stad Z’.

Lees verder

Columbus in Cuba, vijftiende-eeuwse ontdekkingsreizen

Columbus in Cuba, vijftiende-eeuwse ontdekkingsreizen

Ontdekkingsreizen – Op 28 oktober 1492 landde de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus op de oostelijke kust van het eiland wat tegenwoordig Cuba heet. In opdracht van de Spaanse vorst vertrok Columbus op 3 augustus in westelijke richting en kwam uiteindelijk in het Caribische gebied aan. Columbus zou nog vier andere ontdekkingsreizen maken. Lees verder

Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

          29 april 2017
Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

Zeehelden – Beroemde reizigers als Christoffel Columbus of Marco Polo hebben zonder twijfel hun plaatsje in de geschiedenisboeken gekregen. Hoe anders is dit met Hendrik Hamel. Hij strandde als schipbreukeling in Korea en het Journael dat hij daar schreef was jarenlang de enige Nederlandse bron over Korea. In Zuid-Korea wordt hij als een held gezien, in Nederland is hij bijna vergeten.

Lees verder

De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

       23 april 2017
De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisRusland is het grootste land ter wereld. Ze voelt zich gesteund door een gigantische Aziatische landmassa die het land al eeuwenlang verrijkt met de grenzeloze ruimte en vele grondstoffen. Al honderden jaren maakt Rusland aanspraak op het Siberische grondgebied. Een claim is echter geen gezag, dus door de jaren heeft het Russische hof talloze expedities en ontdekkers oostwaarts gestuurd om het wilde land te temmen.

Lees verder

Willem Barentsz en de reis naar Nova Zembla

       22 april 2017
Willem Barentsz en de reis naar Nova Zembla

ZEEHELDEN: Willem Barentsz (1550-1597) is door zijn reis naar Nova Zembla goed bekend in onze geschiedenisboeken. Deze zeeheld en ontdekkingsreiziger maakte drie reizen naar het noorden om de Noordoostelijke Doorvaart naar Azië te vinden. Op zijn reizen ontdekte hij het Bereneiland en Spitsbergen. Naast ontdekkingsreiziger was hij ook een cartograaf en maakte hij een atlas over de Middellandse Zee.

Lees verder

Zoektocht naar de bron van de Nijl

       9 april 2017
Zoektocht naar de bron van de Nijl

ONTDEKKINGSREIZEN: De bron van de Nijl was voor lange tijd een mysterie. Verschillende ontdekkingsreizigers zoals Richard Burton, John Speke en David Livingstone hebben in de negentiende eeuw een poging gedaan om de bron te vinden. Ze moesten het echter met de dood bekopen.

Lees verder