Met het Oude Egypte worden drie periodes in de geschiedenis bedoeld. De Egyptische koninkrijken van 3100 voor Christus tot 1500 voor Christus, het Egypte van de farao’s van 1500 voor Christus tot 332 voor Christus en Ptolemaëisch Egypte van 332 voor Christus tot 30 voor Christus. In dit dossier staat een breed aanbod historische artikelen over het Oude Egypte.
Tijdens deze periode in de oudheid werden veel bouwwerken zoals de piramides en de sfinx geschapen. Het was een tijdperk van farao’s, piramides, graftombes, religie, dierenverering, hiëroglyfen. Lees artikelen over Ramses II, Cleopatra, Nefertiti en Tutanchamon.

Geschiedenis van zonnen en zonnebrandcrème

          20 juni 2017
Zonnebaden in 1932. Bron: Nationaal Archief

Het KNMI waarschuwde afgelopen week dat ze de zonnestralen deze week zeer fel zijn en zonnebrandcrème smeren dus geen overbodige luxe is. Veel mensen zullen deze waarschuwing echter aan hun laars lappen, want tegenwoordig vinden veel mensen een bruin tintje mooi of ‘gezond’ staan. Deze opvatting raakte in de 20e eeuw pas in zwang, want daarvoor was het schoonheidsideaal juist altijd een zo wit mogelijke huid. Lees verder

‘Egyptomania’ in de 19e eeuw

          14 april 2017
'Egyptomania' in de 19e eeuw

THEMAMAAND OUDHEID – De Romeinen importeerden al Egyptische kunstwerken en in de dertiende eeuw werden er al mummies naar Europa gebracht. Dit was allemaal nog maar een aanloop naar de negentiende eeuw: een tijd van heuse ‘Egyptomania’. Deze mateloze fascinatie voor het ‘land van de piramides’ begon in het jaar 1798. Lees verder

Egyptische goden en het leven na de dood

       13 april 2017
Egyptische goden en het leven na de dood

THEMAMAAND OUDHEID – Net als de Oude Grieken en Romeinen hadden de Egyptenaren een eigen mythologie. Deze polytheïstische godsdienst, religie met meerdere goden, was in de Egyptische samenleving erg belangrijk. Bovenaan de piramide stond de god Ra; de zonnegod. Andere bekende namen zijn Isis, Osiris en Anubis. De goden hadden zowel een connectie met de aarde als met de onderwereld.

Lees verder

Vijf machtigste farao’s van het Oude Egypte

          12 april 2017
Vijf machtigste farao’s van het Oude Egypte

THEMAMAAND OUDHEID – Tot op de dag van vandaag spreken de machtige farao’s van het Oude Egypte tot de verbeelding. Vanaf 3000 v.Chr, toen de 1ste Dynastie begon, hebben de farao’s een grote rol gespeeld in Egypte. Nu zijn vooral de piramides en andere bouwwerken nog te bewonderen. Maar welke farao’s waren het machtigst? Hieronder een lijst met vijf machtige farao’s, zowel mannen als vrouwen.

Lees verder

De overstroming van de Nijl heeft grote invloed op de landbouw

          11 april 2017
De overstroming van de Nijl heeft grote invloed op de landbouw

THEMAMAAND OUDHEID – Aangezien een groot deel van Egypte woestijn is, was het belang van de rivier de Nijl in de oudheid erg groot. Door de jaarlijkse overstroming en het slib dat de rivier achterliet, veranderden de oevers in landbouwparadijzen. Om te kunnen overleven, hadden de oude Egyptenaren die landbouw nodig.

Lees verder

Op deze dag: 27 maart Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd (196 v.Chr.)

Op deze dag: 27 maart Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd (196 v.Chr.)

Tijdens Napoleon’s campagne in Egypte in 1799 stuiten de Franse soldaten op een bijzonder stuk steen vol inscripties. Het wordt gevonden nabij de havenstad Rashid. Direct wordt de generaal Jacques-François Menou geïnformeerd, want het zou wel eens iets van grote waarde kunnen zijn. Ook Napoleon krijgt het nieuws te horen. Ze vonden de steen van Rosetta, die werd gedateerd op 27 maart 196 voor Christus. Lees verder

Geschiedenis van de spiegel

       21 maart 2017
Een vrouw maakt zich op voor de spiegel, 1963. (Bron: Nationaal Archief)

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?’. Het overbekende zinnetje uit Sneeuwwitje is tekenend voor de manier waarop we de spiegel gebruiken. Sommige mensen kijken er maar al te graag in, andere mijden hun spiegelbeeld zoveel mogelijk. Hoewel de spiegel in de huidige gedaante nog niet zo lang bestaat, kijkt de mens al duizenden jaren naar zijn spiegelbeeld. Lees verder

Vloek van Toetanchamon

    20 maart 2017
De sarcofaag van Toetanchamon

Op 4 november 1922 ontdekte de Britse archeoloog Howard Carter de vrijwel ongeschonden tombe van de Egyptische farao Toetanchamon. Enkele maanden na de ontdekking overleed Lord Carnavaron, een Egyptoloog die samen met Carter de tombe had betreden. Een bekend historisch misverstand is dat deze plotselinge dood het gevolg was van de ‘Vloek van Toetanchamon’.

Lees verder