Met het Oude Egypte worden drie periodes in de geschiedenis bedoeld. De Egyptische koninkrijken van 3100 voor Christus tot 1500 voor Christus, het Egypte van de farao’s van 1500 voor Christus tot 332 voor Christus en Ptolemaëisch Egypte van 332 voor Christus tot 30 voor Christus. In dit dossier staat een breed aanbod historische artikelen over het Oude Egypte.
Tijdens deze periode in de oudheid werden veel bouwwerken zoals de piramides en de sfinx geschapen. Het was een tijdperk van farao’s, piramides, graftombes, religie, dierenverering, hiëroglyfen. Lees artikelen over Ramses II, Cleopatra, Nefertiti en Tutanchamon.

Geschiedenis van de spiegel

       21 maart 2017
Een vrouw maakt zich op voor de spiegel, 1963. (Bron: Nationaal Archief)

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?’. Het overbekende zinnetje uit Sneeuwwitje is tekenend voor de manier waarop we de spiegel gebruiken. Sommige mensen kijken er maar al te graag in, andere mijden hun spiegelbeeld zoveel mogelijk. Hoewel de spiegel in de huidige gedaante nog niet zo lang bestaat, kijkt de mens al duizenden jaren naar zijn spiegelbeeld. Lees verder

Vloek van Toetanchamon

    20 maart 2017
De sarcofaag van Toetanchamon

Op 4 november 1922 ontdekte de Britse archeoloog Howard Carter de vrijwel ongeschonden tombe van de Egyptische farao Toetanchamon. Enkele maanden na de ontdekking overleed Lord Carnavaron, een Egyptoloog die samen met Carter de tombe had betreden. Een bekend historisch misverstand is dat deze plotselinge dood het gevolg was van de ‘Vloek van Toetanchamon’.

Lees verder

Honden eerder gedomesticeerd dan katten

    14 maart 2017
Honden eerder gedomesticeerd dan katten

Tegenwoordig worden katten vertroeteld met het beste voer dat er is. Vroeger moest de kat echter zijn eigen eten bij elkaar scharrelen en bleven ze uit de buurt van mensen. Honden daarentegen zijn al 14.000 jaar geleden gedomesticeerd door de mens. Ze zijn ontstaan uit wolven en daarna in verschillende rassen verder ontwikkeld. De kat kwam pas eeuwen later in het bezit van de mens.

Lees verder

Ramses II: Grote Voorouder van Egypte

Ramses II verslaat de Nubiërs

Dichtbij Caïro is deze week een groot faraobeeld gevonden. Het zou gaan om een beeld van de farao Ramses II. De vindplaats is nabij de oude stad Heliopolis, waar Ramses tempels bouwde. Ramses II wist tijdens zijn lange regeerperiode van 66 jaar de vrede in het Egyptische rijk te herstellen en de Egyptische cultuur te verrijken. Op het moment dat hij overlijdt, zijn vrijwel alle inwoners van Egypte geboren onder zijn heerschappij, waardoor Ramses de Grote bekend kwam te staan als ‘De Grote Voorouder’. Lees verder

De ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1923

       16 februari 2017
De ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1923

Op 16 februari 1923 werd de grafkamer van Toetanchamon geopend door een archeologenteam onder leiding van de Britse archeoloog Howard Carter. Al in 1922 was het graf gevonden in de Vallei der Koningen. Het graf van Toetanchamon is een van de weinige graven die niet geplunderd is door dieven of al eerder is opengemaakt. Dit komt omdat het een relatief klein graf is en er veel zand voor de opening lag. Het graf was dus goed verborgen voor eventuele indringers.

Lees verder

Koninginnen van de Nijl in Leiden

       1 februari 2017
Koninginnen van de Nijl in Leiden

Buiten Egypte zijn ook nog imposante sporen van de koninginnen van het oude Egypte te zien. Vele musea in Europese landen, maar evenzeer in andere werelddelen tonen in hun vaste collecties fraaie Oudegyptische objecten waaronder allerlei afbeeldingen van deze vorstelijke dames. Nederland en België laten zich op dit punt ook niet onbetuigd. In Leiden is de komende maanden naast de overigens al imposante vaste collectie ook nog een prachtige speciale tentoonstelling hierover ingericht. Lees verder

Haarverf toen, nu en in de toekomst

    23 januari 2017
Haarverf

Highlights, lowlights, dipdye of gewoon een spoelinkje: sinds jaar en dag dompelen vrouwen hun coupe al onder in alle kleuren van de regenboog. Hoewel er tegenwoordig hypermoderne technieken zijn waarmee elke kleur voor iedereen te behalen valt, was dit vroeger wel anders. Al in de oudheid werden natuurlijke producten gebruikt de lange lokken van vrouwen te verven. Lees verder

5 griezels uit de geschiedenis

    28 oktober 2016
5 griezels uit de geschiedenis

De geschiedenis zit vol griezelige figuren. Bloeddorstige heersers, farao’s met geheimzinnige vloeken en vreemde heksen jaagden mensen de stuipen op het lijf. IsGeschiedenis zet vijf griezels op een rijtje.
Lees verder