Met het Oude Egypte worden drie periodes in de geschiedenis bedoeld. De Egyptische koninkrijken van 3100 voor Christus tot 1500 voor Christus, het Egypte van de farao’s van 1500 voor Christus tot 332 voor Christus en Ptolemaëisch Egypte van 332 voor Christus tot 30 voor Christus. In dit dossier staat een breed aanbod historische artikelen over het Oude Egypte.
Tijdens deze periode in de oudheid werden veel bouwwerken zoals de piramides en de sfinx geschapen. Het was een tijdperk van farao’s, piramides, graftombes, religie, dierenverering, hiëroglyfen. Lees artikelen over Ramses II, Cleopatra, Nefertiti en Tutanchamon.

5 griezels uit de geschiedenis

    28 oktober 2016
5 griezels uit de geschiedenis

De geschiedenis zit vol griezelige figuren. Bloeddorstige heersers, farao’s met geheimzinnige vloeken en vreemde heksen jaagden mensen de stuipen op het lijf. IsGeschiedenis zet vijf griezels op een rijtje.
Lees verder

Vernieuwde tentoonstelling over het oude Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden

    5 oktober 2016
Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opent op 18 november de vernieuwde tentoonstellingszalen met de Egyptische collectie. Met deze nieuwe permanente tentoonstelling kun je weer genieten van één van de tien belangrijkste verzamelingen Oud Egyptisch erfgoed ter wereld. Lees verder

Muziek in de oudheid

       2 juni 2016
Muziek in de oudheid

stempels-themamaanden-ig-juni2 muziekDe oudste muzieknotatie tot nu toe ontdekt stamt uit 1950 voor Christus. In deze muzieknotatie geeft men instructies voor het spelen van een ‘hymne’. Dit is een soort lofzang, vaak geschreven voor adoratie of gebed. In de oudheid was er dus al sprake van muziek. Wat was de functie van muziek voor de Oude Egyptenaren, de Oude Grieken en de Romeinen?

Lees verder

De Romeinse kust

    26 mei 2016
De Romeinse kust

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je momenteel de tentoonstelling Romeinse kust bezoeken. Het gaat over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. Tijdens deze tentoonstelling kan je meer te weten komen over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, wonen bij zee en ook religie van de mensen in die tijd aan de kust. De tentoonstelling loopt nog tot 26 september 2016.
Lees verder

Leven en dood in het Oude Egypte

    18 mei 2016
Leven en dood in het Oude Egypte

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je momenteel een bijzondere tentoonstelling over het Oude Egypte bezoeken.  De expositie heeft als thema  Egypte. Land van onsterfelijkheid. Het geeft een beeld van hoe de oude Egyptenaren zich voorbereidden op het eeuwige leven in het hiernamaals. De tentoonstelling loopt nog tot 2 oktober. Lees verder

Thoetmosis III wordt farao

Thoetmosis III wordt farao

Egypte 1479 v. Chr. – Vijfenveertig jaar lang regeert Thoetmosis III over het Oude Egyptische Rijk. Lange tijd wordt hij echter overschaduwd door zijn stiefmoeder Hatsjepsoet, die als regentes optreedt. Na haar dood staat Thoetmosis III er alleen voor en begint hij met grote veroveringstochten. Onder zijn heerschappij bereikt het Oude Egyptische Rijk zijn grootste omvang. Op 24 april 1479 voor Christus werd Thoetmosis III uitgeroepen tot farao van Egypte. Lees verder

4 historische bouwwerken: van piramide tot Eiffeltoren

       13 april 2016
bouwwerken

In 2020 zal de skyline van Dubai een nieuwe aanwinst krijgen: een toren van bijna een kilometer hoog. Het moet het huidige hoogste bouwwerk ter wereld, de Burj Khalifa, overtreffen. In het verleden zijn er vele imposante en hoge bouwwerken ontworpen die het record voor hoogste bouwwerk ter wereld een tijdlang in bezit hadden. Bekijk hier een aantal voorbeelden van dergelijke bouwwerken uit het verleden.

Lees verder

Graancirkels: een uitvinding van mensen, goden, duivels of buitenaardse wezens?

    9 april 2016
Graancirkels: een uitvinding van mensen, goden, duivels of buitenaardse wezens?

Door de eeuwen heen zijn verschillende verklaringen gegeven voor graancirkels. Zo zouden ze gemaakt worden door mensen, goden, duivels en buitenaardse wezens. Tegenwoordig worden graancirkels ook wel gezien als een vorm van kunst.

Lees verder