Met het Oude Egypte worden drie periodes in de geschiedenis bedoeld. De Egyptische koninkrijken van 3100 voor Christus tot 1500 voor Christus, het Egypte van de farao’s van 1500 voor Christus tot 332 voor Christus en Ptolemaëisch Egypte van 332 voor Christus tot 30 voor Christus. In dit dossier staat een breed aanbod historische artikelen over het Oude Egypte.
Tijdens deze periode in de oudheid werden veel bouwwerken zoals de piramides en de sfinx geschapen. Het was een tijdperk van farao’s, piramides, graftombes, religie, dierenverering, hiëroglyfen. Lees artikelen over Ramses II, Cleopatra, Nefertiti en Tutanchamon.

De ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1923

       16 februari 2017
De ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1923

Op 16 februari 1923 werd de grafkamer van Toetanchamon geopend door een archeologenteam onder leiding van de Britse archeoloog Howard Carter. Al in 1922 was het graf gevonden in de Vallei der Koningen. Het graf van Toetanchamon is een van de weinige graven die niet geplunderd is door dieven of al eerder is opengemaakt. Dit komt omdat het een relatief klein graf is en er veel zand voor de opening lag. Het graf was dus goed verborgen voor eventuele indringers.

Lees verder

Koninginnen van de Nijl in Leiden

       1 februari 2017
Koninginnen van de Nijl in Leiden

Buiten Egypte zijn ook nog imposante sporen van de koninginnen van het oude Egypte te zien. Vele musea in Europese landen, maar evenzeer in andere werelddelen tonen in hun vaste collecties fraaie Oudegyptische objecten waaronder allerlei afbeeldingen van deze vorstelijke dames. Nederland en België laten zich op dit punt ook niet onbetuigd. In Leiden is de komende maanden naast de overigens al imposante vaste collectie ook nog een prachtige speciale tentoonstelling hierover ingericht. Lees verder

Haarverf toen, nu en in de toekomst

    23 januari 2017
Haarverf

Highlights, lowlights, dipdye of gewoon een spoelinkje: sinds jaar en dag dompelen vrouwen hun coupe al onder in alle kleuren van de regenboog. Hoewel er tegenwoordig hypermoderne technieken zijn waarmee elke kleur voor iedereen te behalen valt, was dit vroeger wel anders. Al in de oudheid werden natuurlijke producten gebruikt de lange lokken van vrouwen te verven. Lees verder

5 griezels uit de geschiedenis

    28 oktober 2016
5 griezels uit de geschiedenis

De geschiedenis zit vol griezelige figuren. Bloeddorstige heersers, farao’s met geheimzinnige vloeken en vreemde heksen jaagden mensen de stuipen op het lijf. IsGeschiedenis zet vijf griezels op een rijtje.
Lees verder

Vernieuwde tentoonstelling over het oude Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden

    5 oktober 2016
Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opent op 18 november de vernieuwde tentoonstellingszalen met de Egyptische collectie. Met deze nieuwe permanente tentoonstelling kun je weer genieten van één van de tien belangrijkste verzamelingen Oud Egyptisch erfgoed ter wereld. Lees verder

Muziek in de oudheid

       2 juni 2016
Muziek in de oudheid

stempels-themamaanden-ig-juni2 muziekDe oudste muzieknotatie tot nu toe ontdekt stamt uit 1950 voor Christus. In deze muzieknotatie geeft men instructies voor het spelen van een ‘hymne’. Dit is een soort lofzang, vaak geschreven voor adoratie of gebed. In de oudheid was er dus al sprake van muziek. Wat was de functie van muziek voor de Oude Egyptenaren, de Oude Grieken en de Romeinen?

Lees verder

De Romeinse kust

    26 mei 2016
De Romeinse kust

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je momenteel de tentoonstelling Romeinse kust bezoeken. Het gaat over het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. Tijdens deze tentoonstelling kan je meer te weten komen over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, wonen bij zee en ook religie van de mensen in die tijd aan de kust. De tentoonstelling loopt nog tot 26 september 2016.
Lees verder

Leven en dood in het Oude Egypte

    18 mei 2016
Leven en dood in het Oude Egypte

In het Rijksmuseum van Oudheden kun je momenteel een bijzondere tentoonstelling over het Oude Egypte bezoeken.  De expositie heeft als thema  Egypte. Land van onsterfelijkheid. Het geeft een beeld van hoe de oude Egyptenaren zich voorbereidden op het eeuwige leven in het hiernamaals. De tentoonstelling loopt nog tot 2 oktober. Lees verder