De Spaanse Burgeroorlog was een conflict tussen een aantal conservatieve groepen en de fascisten onder leiding generaal Franco, dat uitgevochten werd in Spanje van 17 juli 1936 tot 1 april 1939. 

Startschot Spaanse Burgeroorlog

Startschot Spaanse Burgeroorlog

Melilla 1936 –  17.00 uur: “Hierbij roep ik de ‘Alzamiento Nacional’ uit” roept generaal Franco. De Spaanse Burgeroorlog is begonnen. Het brein achter de staatsgreep is generaal Emilio Mola. Binnen een paar dagen rukken er 12.000 fascisten vanuit het zuiden op naar Madrid.

Lees verder

Guernica vernietigd door Duitse troepen

Guernica na het bombardement

Guernica 1937 – 24 Duitse en Italiaanse vliegtuigen scheren door de lucht. Ze hebben 22 ton aan bommen bij zich om op 26 april het Spaans-Baskische stadje Guernica mee plat te gooien. Het bombardement van de fascisten tijdens de Spaanse burgeroorlog zou één van de eerste luchtaanvallen op onschuldige burgers worden. Lees verder

Het fascisme: Niet alleen een Duits begrip

       25 februari 2016
fascisme

Het naziregime van Adolf Hitler in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw  hing een fascistische ideologie aan. Ook in Spanje en Italië waren er autoritaire leiders en regimes aan de macht gekomen. Zij neigden naar het fascisme en onderhielden politieke relaties met Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte de Franse Vichy regering bovendien samen met de nazi’s. Maar waarom groeide het fascisme zo in deze tijd?

Lees verder

Franco neemt Barcelona in tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Spaanse Burgeroorlog

Barcelona 1939 – Catalonië vecht met man en macht tegen de nationalistische troepen van Generaal Franco. Maar in Barcelona hoort men geen geweerschoten meer, alleen nog de marcherende troepen. De soldaten zijn blij: ‘Catalonië is nu van ons’. Op 26 januari 1939 viel Barcelona aan de troepen van Franco. Het Republikeinse verzet lijkt in de kiem gesmoord en de Spaanse Burgeroorlog vrijwel ten einde.

Lees verder

Sagrada Família: het einde in zicht?

          22 oktober 2015
Sagrada Família: het einde in zicht?

Na 144 jaar zal de bouw van de Sagrada Família in 2026 eindelijk klaar zijn. Dit zei projectleider Jordi Fauli tijdens een voortgangspresentatie, hij heeft sinds 2012 de leiding heeft over de enorme onderneming. Elk jaar kost de constructie zo’n 25 miljoen euro. De eerste steen werd gelegd op 19 maart 1882.

Lees verder

De ontwikkeling van de oorlogsjournalistiek

       23 december 2014
De ontwikkeling van de oorlogsjournalistiek

In 2014 zijn zeker zestig journalisten omgekomen door vijandige handelingen tijdens hun werk. Dat maakte het Comittee to Protect Journalists bekend. Onder hen waren ook veel internationale correspondenten die verslag deden vanuit conflictgebieden. 
Lees verder

Oorlogsvrijwilligers: van socialisme tot jihad

          23 juni 2014
Geweren

Al maanden lang wordt het nieuws overheerst door nieuwsberichten over Nederlandse jihadstrijders die naar Syrië vertrekken om daar mee te strijden in de voor hen heilige oorlog. Nederland houdt zijn hart vast en roept om maatregelen wanneer de jihadstrijders terug zullen komen. Toch is het niet de eerste keer dat Nederlanders vrijwillig een bijdrage leveren aan ‘andermans oorlog’. Onder andere tijdens de Tweede Boerenoorlog en de Spaanse Burgeroorlog reisden Nederlandse strijders af om deel te nemen aan een strijd buiten de eigen landsgrenzen. Lees verder

31 mei jarig: Johan Brouwer

    31 mei 2013
Johan Brouwer in de Spaanse Burgeroorlog, Geschiedenis Magazine

Johan Brouwer zit tussen 1922 en 1928 een gevangenisstraf uit wegens moord. In de gevangenis studeert hij Spaans. Hij doet als journalist verslag van de Spaanse Burgeroorlog en zet zich na terugkomst in als verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan Brouwer werd geboren op 31 mei 1898 te Rotterdam. Lees verder