De laatste jaren, in het bijzonder na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 op het WTC in New York, is er veel onderzoek gedaan naar terrorisme. In de jaren ’70 bepaalden de RAF, de Molukkers, de ETA en de IRA het terroristische klimaat in Europa. Kapingen, aanslagen en bombardementen vormden de strategie voor de groeperingen om aandacht te krijgen voor het politieke of religieuze doel dat zij nastreefden.

Duitse Rellen in de jaren ‘70: de Rote Armee Fraktion

    28 juni 2017
Duitse Rellen in de jaren ‘70: de Rote Armee Fraktion

De drie oud-RAF leden die vorig jaar een overval in Duitsland pleegden, houden zich waarschijnlijk nog steeds in Nederland schuil. Het programma Opsporing Verzocht liet een reconstructie zien (26-06-2017) in de hoop op nieuwe tips. De extreemlinkse Rote Armee Fraktion was met name actief in de jaren ’70 en liet zich inspireren door Karl Marx, Mao Zedong en Che Guevarra.

Lees verder

Treinkaping: Hoe zijn de doodgeschoten gijzelnemers gedood?

Treinkaping: Hoe zijn de doodgeschoten gijzelnemers gedood?

Op 11 juni 1977 eindigde de twintig dagen durende gijzeling bij de Punt. De grootste treinkaping uit de Nederlandse geschiedenis kwam daarmee tot een einde. Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers de trein tussen Assen en Groningen en bezetten vier andere mannen een basisschool in Smilde. Uiteindelijk kwamen 2 gegijzelden en 6 kapers om het leven.
Lees verder

Ontstaan van de ETA

       7 april 2017
ETA

Het doel heiligt de middelen? In het geval van de Baskische radicale, nationalistische terreurorganisatie de ETA is dat in de loop der jaren een kernbegrip geweest. Nu heeft de ETA aangekondigd alle wapens in te leveren en een ongewapende organisatie te worden. De ETA werd opgericht op 31 juli 1959.

Lees verder

Zuid-Molukse gijzeling provinciehuis Assen

Pantservoertuigen op weg naar Assen, 1978 (bron: NRC)

Assen 1978 – Een groep van drie Zuid-Molukkers heeft een aantal ambtenaren gegijzeld op het provinciehuis in Assen. Na het verstrijken van het ultimatum besluit men op 14 maart het gebouw te bestormen. Om 14.34 maakt de Close Combat Unit met een bestorming een einde aan de 28,5 uur durende gijzeling van het provinciehuis van Assen.

Lees verder

Molukse treinkaping bij Wijster

Molukse treinkaping bij Wijster

Wijster 1975- Een week na de uitspraak van de koningin over de onafhankelijkheid van Suriname, stapten zeven Molukse jongeren in trein no. 378 richting Zwolle vanaf station Assen. Ze hadden cadeaus bij zich, verpakt in sinterklaaspapier. Toen de trein stilstond, scheurden de Molukkers de Sinterklaasverpakkingen open, toverden wapens tevoorschijn in de kleuren van de Molukse vlag, en riepen: “Menu Muria, Handen omhoog! Dit is een Kaping!”. Zo ontstond op 2 december 1975 de eerste treinkaping in de Nederlandse geschiedenis.

Lees verder

9/11 in historisch perspectief

Ruim veertienduizend mensen bevinden zich om 8.46 in de Twin Towers als vlucht 11 van American Airlines de gebouwen doorboort. Wat volgt is een ramp. Het is vandaag alweer vijftien jaar geleden dat de Twin Towers in New York werden getroffen door de aanslag van Al Qaida. Toch vergeten we al snel dat terrorisme niet iets is van de afgelopen jaren.

Lees verder

Zuid-Molukse bezetting ambassade van Wassenaar

Zuid-Molukse bezetting ambassade van Wassenaar

Wassenaar 1970- “Enkele minuten voor half zeven weerklonk de stem van één van de bijrijders op de voorbank: ‘We naderen ons doel, allen klaarmaken!’ Iedereen bracht zijn uitrusting in orde. De vuurwapens werden geladen en op scherp afgesteld”, schreef Siahaya, één van de Molukse bezetters van de Indonesische ambassade in zijn boek Mena-Muria. Wassenaar ’70: Zuid-Molukkers slaan terug.

Lees verder

De tweede terroristische golf

       29 juni 2016
De tweede terroristische golf

Bij een aanslag in Istanbul op 28 juni 2016 zijn naar schatting 39 mensen om het leven gekomen. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Terrorisme raakt de westerse wereld, maar dit verschijnsel is niet nieuw. De afgelopen eeuw zijn er diverse terroristische golven geweest. De tweede terroristische golf (antikoloniale terrorisme) liep van 1920-1960 en had sterke parallellen met de aanslagen die vandaag de dag worden gepleegd.

Lees verder