De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was een Nederlandse handelsonderneming met een jarenlang monopolie op de specerijenhandel tussen Europa en Azië. De VOC werd in 1602 opgericht en ontwikkelde zich daarna snel tot een zeer winstgevende organisatie. Naast een handelsonderneming was de VOC ook een staatkundige macht, die grote gebieden in Nederlands-Indië, India en andere delen van het Verre Oosten onder haar gezag had. De VOC werd in 1799 opgeheven vanwege de gevolgen van de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) en jaren van slecht bestuur en corruptie.

De geschiedenis van Dejima

       10 juli 2017
De geschiedenis van Dejima

Al vrij vroeg in haar bestaan bezocht de VOC Japan. Daar barstte een machtsstrijd los met de Engelsen en Portugezen die door de Nederlanders gewonnen werd. zodoende hadden zij een tijdlang het alleenrecht op de handel met Japan. Die handel verliep via het kunstmatige eilandje Dejima (ook wel gelatiniseerd tot Deshima, Decima, Desjima, Dezima, Disma of Disima).  Lees verder

Stichting van Jakarta

Stichting van Jakarta

Jakarta 1527-  Op deze dag in 1527 veroverde de moslim prins Fatahillah de haven Soenda Kelapaan en gaf het de naam Jayakarta. Dat moment wordt gezien als de officiële stichting van Jakarta. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 veranderde de naam van de stad van Batavia opnieuw naar Djakarta.

Lees verder

5 bekende en minder bekende handelscompagnieën der Lage Landen

5 bekende en minder bekende handelscompagnieën der Lage Landen

In de zestiende en zeventiende eeuw groeide de Republiek uit tot de belangrijkste zeemacht van de wereld. Zowel vóór als na de oprichting van de VOC kenden de Lage Landen nog enkele andere belangrijke handelscompagnieën. In dit artikel worden een aantal van deze – voor velen onbekende – compagnieën besproken en komen tevens de bekende VOC en WIC aan bod. Lees verder

Avances op de Batavia

       4 juni 2017
Avances op de Batavia

De Batavia is waarschijnlijk het  bekendste Nederlandse VOC-schip. Het schip liep schipbreuk op voor de kust van Australië. Dit had niet alleen met pech te maken. Op het schip waren problemen ontstaan tussen de opperkoopman Pelsaert en de schipper Jacobszoon. Dit leidde tot misleiding en verraad. Op 4 juni 1629 liep het schip op een rif.

Lees verder

Aandeelfraude in de zeventiende eeuw van Isaac le Maire

       31 mei 2017
Aandeelfraude in de zeventiende eeuw van Isaac le Maire

Historische schandalen – Bij de oprichting van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) in 1602 werd een primeur gemaakt door aandelen uit te geven, waarmee het bedrijf gefinancierd werd. Koopman Isaac le Maire was een van de grootste aandeelhouders in Amsterdam, maar bleek later fraude te hebben gepleegd. Hij startte daarna een eigen bedrijf op en deed als eerste aan speculatie met aandelen.

Lees verder

Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

          29 april 2017
Hendrik Hamel: de Gorcumse ontdekker van Korea

Zeehelden – Beroemde reizigers als Christoffel Columbus of Marco Polo hebben zonder twijfel hun plaatsje in de geschiedenisboeken gekregen. Hoe anders is dit met Hendrik Hamel. Hij strandde als schipbreukeling in Korea en het Journael dat hij daar schreef was jarenlang de enige Nederlandse bron over Korea. In Zuid-Korea wordt hij als een held gezien, in Nederland is hij bijna vergeten.

Lees verder

Klipperwedstrijden van de theehandel in de negentiende eeuw

       23 april 2017
Klipperwedstrijden van de theehandel in de negentiende eeuw

WIST JE DAT? – In de negentiende eeuw werd in London gewed op schepen die mee deden aan de zogenaamde ‘klipperwedstrijden’. Deze wedstrijden in de theehandel waren ontstaan nadat Europeanen thee van Azië naar Europa haalden. De boot die als eerste aankwam, kon de beste prijs vragen voor hun thee. En thee was in de negentiende eeuw een erg gewilde drank in Europa.  

Lees verder

Geschiedenis van thee

       18 april 2017
Geschiedenis van thee

UITVINDINGEN – Thee, wie kent het niet? Gemiddeld drinkt elke Nederlander twee kopjes thee per dag. Thee is dus een razend populaire drank. Die populariteit begon toen de eerste Europeanen in de zestiende eeuw kennis maakten met thee. De thee werd vanuit Azië naar Europa gebracht maar was zeker in het begin nog erg duur. Lees verder