In dit dossier staat het brede aanbod aan historische artikelen over de Tweede Wereldoorlog, die duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1945, en die op wereldschaal werd uitgevochten. Je leest hier over de Jodenvervolging, de Anschluss, Adolf Hitler, veldslagen, D-Day, de NSB, bezet Nederland, WOII in de rest van de wereld, de SS, het proces van Neurenberg en nog veel meer.

Het ontstaan van de huidige Franse republiek

    24 april 2017
Franse president da Gaulle met de Amerikaanse president Nixon

De uitslag van eerste ronde van de Franse verkiezingen zorgt voor een aardverschuiving in de Franse politiek. De sociaalliberaal Emmanuel Macron staat in de tweede ronde tegenover de nationalistische Marine Le Pen. Dit is echter niet de eerste keer dat de Franse politiek met grote omwentelingen te maken krijgt.

Lees verder

Joodse opstand in de getto van Warschau

Joodse opstand in de getto van Warschau

Warschau 1943 – In 1940 begonnen de nazi’s met het dwangmatig verhuizen van Poolse Joden naar de getto van Warschau. Hier zetten de Duitsers zo’n half miljoen Joden bijeen in een oude Joodse stadswijk. De leefruimte van de bewoners werd volledig afgeschermd van de rest van de stad door een drie meter hoge muur met prikkeldraad. Eenmaal kwamen de Joden fel in opstand. Het beslissende gevecht begon op 19 april 1943. Lees verder

Doolittle Raid: de wraakactie van de Amerikanen

Doolittle Raid: de wraakactie van de Amerikanen

18 april 1942- De burgers in Tokio schrikken op: dit hadden ze nooit verwacht. Een zwaar geronk van vliegtuigen komt op de stad af. Wat ze vreesden is werkelijkheid geworden. De Amerikanen bombardeerden Tokio. Deze gebeurtenis zou later de geschiedenisboeken ingaan als de ‘Doolittle Raid’.

Lees verder

Geschiedenis Ouwehands Dierenpark

       14 april 2017
Geschiedenis Ouwehands Dierenpark

Deze week kreeg Ouwehands Dierenpark in Rhenen als een van de weinige dierentuinen reuzenpanda’s van China. Naast China zijn er maar weinig landen die reuzenpanda’s in de dierentuin hebben. Ouwehands Dierenpark heeft een rijke historie en werd op 18 juni 1932 geopend. Al eerder was de Rotterdammer Cornelis Ouwehand al een kippenfarm in Rhenen begonnen. Lees verder

De geschiedenis van Eritrea

    13 april 2017
Het Embleem van Eritrea

Zaterdag 15 april 2017 woont de topadviseur van de Eritrese president Afewerki een bijeenkomst van de jongerenpartij van de Eritrese People’s Front for Democracy and Justice bij in Veldhoven. Dit is de enige partij die is toegestaan in Eritrea en regeert het land al sinds 1993 met harde hand. De Tweede Kamer noemde het bezoek onlangs ongemakkelijk en het houdt de gemoederen onder Eritrese Nederlanders bezig.

Lees verder

Reinhard Heydrich: familieman en de duisterste figuur van de nazi-elite

Reinhard Heydrich: familieman en de duisterste figuur van de nazi-elite

BIOGRAFIE – Reinhard Heydrich was één van de machtigste mannen in het Derde Rijk van Hitler. Lang, atletisch, intelligent, blond en met blauwe ogen was hij bovendien alles wat Hitler zag als het prototype van een ariër. Hij was verantwoordelijk voor miljoenen doden, want zijn taak was het vinden en vernietigen van alle vijanden van het rijk. Lees verder

Massamoord op Sovjet gevangenen in Nederland

       11 april 2017
Monument op het Russisch Ereveld

In september 1941 arriveerde een trein met daarin 101 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie in Amersfoort. Dit waren voornamelijk Oezbeken die naar Nederland werden gehaald voor propagandadoeleinden die resulteerden in de dood van alle 101 de krijgsgevangenen. In het weekend van 9 april werden deze soldaten herdacht op het Russisch ereveld in Leusden.

Lees verder

Duitsland valt Denemarken en Noorwegen binnen

Duitsland valt Denemarken en Noorwegen binnen

Op 9 april 1940 valt het Duitse leger, onder leiding van Adolf Hitler, Denemarken en Noorwegen binnen. Operatie Weserübung moest de aanvoer van ijzererts voor Duitsland veiligstellen. Het erts kwam uit Zweden via de Noorse kustwateren. Het was dus essentieel dat de aanvoerroute gehandhaafd bleef. De Britten probeerden de invasies echter te stoppen met militair geschut.

Lees verder