In dit dossier staat het brede aanbod aan historische artikelen over de Tweede Wereldoorlog, die duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1945, en die op wereldschaal werd uitgevochten. Je leest hier over de Jodenvervolging, de Anschluss, Adolf Hitler, veldslagen, D-Day, de NSB, bezet Nederland, WOII in de rest van de wereld, de SS, het proces van Neurenberg en nog veel meer.

Bouw van de Waalbrug

Bouw van de Waalbrug

NIJMEGEN 1936 – Op feestelijke wijze wordt op 16 juni 1936 de nieuwe verkeersbrug over de Waal door koningin Wilhelmina geopend. 200.000 belangstellenden nemen het schouwspel waar. Nadat de koningin met een zilveren schaar het lint door heeft geknipt, trekt een stoet versierde auto’s de brug over.

Lees verder

D-Day: Amerikaanse invasie op Omaha Beach

D-Day Normandië 1944

Op 6 juni 1944 probeerden Amerikaanse troepen de kust van Omaha Beach te bereiken, het begin van operatie Overlord. Het was het startschot van D-Day: de geallieerde invasie in het door Duitsland bezette West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal bestond de invasiemacht uit bijna 5000 schepen met meer dan 200.000 soldaten en matrozen aan boord. Samen met de Britten hadden de Amerikanen het grootste aandeel hierin.

Lees verder

Slag bij Midway

Slag bij Midway

De Slag bij Midway was een veldslag tussen de Japanse en Amerikaanse marine om een eilandengroep in het midden van de Stille Oceaan. Vóór de slag hadden de Japanners de macht over grote delen van de oceaan en Zuidoost-Azië. Maar door de zware verliezen tijdens deze slag werd de Japanse marine gedwongen zich steeds verder terug te trekken. Dit keerpunt zorgde mede voor de uiteindelijke overwinning van de Geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Robert Capa, pionier van de fotojournalistiek

    30 mei 2017
RobertCapabyGerdaTaro

Themamaand – Op 22 oktober 1913 werd Endré Ernó Friedmann geboren in Boedapest. Hij was de jongen die later de wereldberoemde fotograaf en fotojournalist Robert Capa zou worden. Niet alleen zou hij samen met de geallieerden troepen D-Day meemaken en vastleggen, ook de Spaanse burgeroorlog en nog vele andere conflicten zou hij als geen ander vereeuwigen.

Lees verder

Nazi-kopstuk Alfred Rosenberg

    29 mei 2017
Alfred Rosenberg

Er zijn dagboekfragmenten van nazi-kopstuk Alfred Rosenberg gevonden bij een academicus genaamd Herbert Richardson in de staat New York. De stukken dateren uit de periode 1936-1944. Rosenberg staat te boek als een van de eerste nazi’s die zich opwierp als de partijfilosoof van het nationaalsocialisme. Lees verder

Roy Urquhart

    24 mei 2017
Roy Urquhart

Themamaand – Deze Britse generaal-majoor heeft veel heldendaden op zijn naam staan, maar werd wereldberoemd door operatie Market Garden. Naast deze befaamde slag vocht Urquhart in nog veel meer veldslagen.

Lees verder

20 mei 2002 – Oost-Timor wordt onafhankelijk

Protesten voor erkenning Oost-Timor

Na een periode van vierentwintig jaar onder Indonesisch bewind werd Oost-Timor op 20 mei 2002 officieel onafhankelijk verklaart. Bij de toetreding van Oost-Timor tot de Verenigde Naties datzelfde jaar koos het land voor zijn van oorsprong Portugese naam: Timor-Leste. Sinds de kolonisatie van de Portugezen in de zestiende eeuw is Oost-Timor door de eeuwen heen meerdere malen geannexeerd door diverse landen. Lees verder

Interneringskampen in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog

       18 mei 2017
Interneringskampen in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
Themamaand Tweede Wereldoorlog – In 1942 raakte Nederlands-Indië betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlandse leger wist echter niet stand te houden tegen de aanvallen van de Japanners, die het gebied wilden veroveren. Na de overgave aan Japan werden veel krijgsgevangenen naar interneringskampen gestuurd, waar ze de rest van de oorlog onder zware omstandigheden moesten overleven. Zelfs na de capitulatie van Japan moesten de gevangen nog in de kampen blijven.