In dit dossier staat het brede aanbod aan historische artikelen over de Tweede Wereldoorlog, die duurde van 1 september 1939 tot 2 september 1945, en die op wereldschaal werd uitgevochten. Je leest hier over de Jodenvervolging, de Anschluss, Adolf Hitler, veldslagen, D-Day, de NSB, bezet Nederland, WOII in de rest van de wereld, de SS, het proces van Neurenberg en nog veel meer.

Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

             17 augustus 2017
Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

Vandaag vieren miljoenen Indonesiërs de eenheid van hun vaderland. Er wordt stilgestaan bij 17 augustus 1945, de dag waarop Indonesië zich onafhankelijk verklaarde van de Nederlandse kolonisator. De datum gaf aanleiding tot een aantal jaren van gewelddadige ingrepen. Deze jaren leiden nog altijd tot onbegrip. Nog altijd is dit onbegrip voor velen groot genoeg om de dag van 17 augustus ter discussie te laten staan.

Lees verder

Japan capituleert

capitulatie japan

Tokio 1945 – Verbijsterd, maar toch ook eerbiedig luisteren miljoenen Japanners op 15 augustus naar de stem die uit de radio komt. Voor het eerst horen zij hun keizer, Hirohito, zelf praten. Een ongekend tafereel. Maar wat de keizer vertelt is minstens net zo schokkend. Nippon, het Land van de Rijzende Zon, heeft de oorlog verloren.

Lees verder

Atoombomaanval op Hiroshima

Atoombomaanval op Hiroshima

Een kilometerhoge paddenstoelwolk rijst op van de aarde. Een onvoorstelbaar vertoon voor veel mensen, maar voor sommigen de realiteit. Op 6 augustus 1945 viel er om kwart over acht ’s ochtends een atoombom op Hiroshima die in het totaal het leven van meer dan 200.000 mensen eiste. Die dag staat sindsdien bekend als de Atomic Bomb Day.

Lees verder

Anne Frank opgepakt

Anne Frank opgepakt

Amsterdam 1944- “Ik weet dat ik kan schrijven. Een paar verhaaltjes zijn goed, m’n achterhuisbeschrijvingen humoristisch, veel uit m’n dagboek spreekt, maar… of ik werkelijk talent heb, dat staat nog te bezien”, schreef het joodse meisje Anne Frank op 5 april 1944 in haar dagboek. Bijna vier maanden later, op 4 augustus, werd de schuilplaats verraden en viel de Sicherheitsdienst het achterhuis binnen.  

Lees verder

Verzetsstrijder Titus Brandsma zalig verklaard

titus brandsma

Vanwege zijn strijd voor persvrijheid werd pater Titus Brandsma door de Duitse autoriteiten gevangen genomen en gedeporteerd naar Dachau. Hij stierf in het concentratiekamp op 26 juli 1942. In 1985 verklaarde paus Johannes Paulus II de karmelietenpater, hoogleraar, publicist en Nederlands verzetsstrijder zalig.

Lees verder

Duinkerke: veel kaapvaart en één mirakel

    21 juli 2017
Duinkerke: veel kaapvaart en één mirakel

Onlangs ging de film Dunkirk in première, over de terugtrekking van Britse en Franse troepen naar Engeland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ontdekte een lid van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland een lied over Duinkerkse piraten dat geschreven werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De strategische positie van het stadje bezorgde het een prominente positie door de eeuwen heen.

Lees verder

Geschiedenis van het Korps Commando Troepen (KCT)

    19 juli 2017
Viering vijfentwintig jarig bestaan Korps Commando Troepen

Het rommelt bij het Korps Commandotroepen (KCT). Soldaten klagen over achterhaald en versleten materieel dat het uitvoeren van missies onnodig moeilijk en gevaarlijk maakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL-nieuws, waarbij zij inzicht kregen in interne mails, brieven en rapportages. Het Korps Commandotroepen werd opgericht in 1949 en was gebaseerd op eerdere legeronderdelen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Anjerdag

Anjerdag

Den Haag 1940- Na zeven weken drong de realiteit van de bezetting door tot de Nederlandse bevolking. Om blijk te geven aan de onvrede in het land, grepen burgers de verjaardag van Prins Bernard aan om te protesteren.  

Lees verder