Periode in de geschiedenis van '1500-1700' met berichten over o.a.: VOC, Tachtigjarige Oorlog, WIC, Ontdekkingsreizen, Wetenschappelijke Revolutie, Reformatie, Contrareformatie, Renaissance en nog veel meer.

Zeeslag bij Reimerswaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Zeeslag bij Reimerswaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Reimerswaal 1574 – Wanneer de oorlogsschepen van de Spanjaarden en Geuzen elkaar naderen zijn het de Spanjaarden die als eerste vuren: talloze geuzen sterven en admiraal Boisot verliest een oog. De Geuzen komen vervolgens terug en weten 15 van de 75 Spaanse schepen te doen zinken en minimaal 1.200 Spanjaarden te doden: de Geuzen winnen de zeeslag bij Reimerswaal.

Lees verder

Miguel de Cervantes en zijn Don Quichot

       28 januari 2015
Miguel de Cervantes en zijn Don Quichot

Archeologen stuitten gisteren op een graf dat mogelijk toebehoort aan de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes, auteur van Don Quichot. In wat eerst een klooster was vonden de onderzoekers een doodskist met zijn initialen. Omdat al bekend was dat de schrijver ergens in het klooster begraven moest liggen, werd het verband snel gelegd.
Lees verder

Het ei van Columbus was niet van Columbus

    28 januari 2015
Het ei van Columbus was niet van Columbus

De meeste mensen weten dat Christoffel Columbus in 1492 dacht dat hij de vaarroute naar India ontdekt had. Hij noemde de inwoners van Amerika daarom Indianen. Minder bekend is wat Columbus met het spreekwoordelijke ei te maken heeft. Soms denken mensen wel eens dat het iets met de ontdekking van Amerika te maken moet hebben. Maar niets is minder waar. De uitdrukking heeft te maken met een echt ei. In het algemeen wordt het verhaal van ‘het ei van Columbus’ verteld als voorbeeld van vindingrijkheid en creativiteit. Er is zelfs een merknaam ‘Ei van Columbus’ dat verwijst naar ingewikkelde puzzels. Waar komt ‘het ei van Columbus’ vandaan? Lees verder

De missie van Michiel de Ruyter in West Afrika

       27 januari 2015
De missie van Michiel de Ruyter in West Afrika

Op 26 januari 2015 ging in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de film ‘Michiel de Ruyter’ in première. De Ruyter vocht over de hele wereld voor de Nederlandse belangen. Zo voerde hij onder andere missies uit voor de kust van West Afrika.
Lees verder

De Unie van Utrecht

De Unie van Utrecht

Utrecht 1579 – In de kapittelzaal van de Utrechtse Dom komen allerlei Nederlandse edellieden bijeen. Ze tekenen een belangrijk document, dat de basis legt voor een langdurige samenwerking tussen de noordelijke gewesten. De Unie van Utrecht werd getekend op 23 januari 1579, als reactie op de Spaanse vijandigheid vanuit het zuiden.

Lees verder

Roodkapje: van horrorverhaal tot sprookje

    21 januari 2015
Roodkapje: van horrorverhaal tot sprookje

Vandaag is de twaalfde editie van de Nationale Voorleesdagen begonnen (21 -31 januari). In heel Nederland zijn scholen vanmorgen gestart met het Nationaal Voorleesontbijt. Door deze dagen extra veel voor te lezen op basisscholen, wil de Nederlandse regering het lezen bij kinderen bevorderen. Nieuwe en oude sprookjes zijn vaak populair en worden met enthousiasme door de peuters en kleuters ontvangen. Eén van de bekendste sprookjes is het verhaal van Roodkapje, waarin een meisje ontsnapt aan een listige wolf. Vroeger was dit sprookje echter helemaal niet bedoeld voor ontspanning en kende het verhaal ook geen goede afloop.
Lees verder

De strijd tussen Engeland en Wales

    19 januari 2015
De strijd tussen Engeland en Wales

De naam van het plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch is haast niet uit te spreken. En dat geldt voor meer plaatsen in Wales. Een oplossing om de plaatsnamen makkelijker te maken voor hen die het Welsh niet machtig zijn is echter afgewezen. De verschillen tussen de Welsh en de Engelsen gaan terug tot het einde van de Romeinse tijd. Lees verder

Piraat Henry Morgan en de verovering van Panama-stad

Piraat Henry Morgan en de verovering van Panama-stad

In de morgen van 18 januari 1671 marcheren zo’n 3.500 Spaanse troepen Panama-stad uit om het op te nemen tegen een wel heel opmerkelijke vijand. Engelsen, Nederlanders, Fransen, Indianen en Afrikanen vormen een 1.200 koppen tellend ‘leger’ van criminelen. Aan het hoofd van dit bonte gezelschap staat geen koning, prins of generaal, maar een boerenzoon die al eerder faam had verworven met zijn natuurtalent voor piraterij. Henry Morgan weet wat hij doet wanneer hij Panama-stad aanvalt. Lees verder

Het verdrag van Koningsbergen

Het verdrag van Koningsbergen

Op 17 januari 1656 werd in Koningsbergen een verdrag gesloten dat een nieuwe episode van een langslepend conflict inluidde. Het verdrag van Koningsbergen moest de Zweedse positie in Polen verstevigen tijdens de Noordse Oorlog van 1655 tot 1660. Lees verder

Tijdcapsule legt geschiedenis Massachusetts bloot

          7 januari 2015
Tijdcapsule legt geschiedenis Massachusetts bloot

Langzaam en met uiterste zorgvuldigheid worden de vijf kranten één voor één uit het doosje getild. Naast de staatsdocumenten en de 24 munten, waarvan de oudste uit 1652 stamt, zijn deze kranten het laatste dat zich in het koperen relikwie bevindt. Ze worden geopend en er verschijnen berichten over al lang vervlogen tijden. Desondanks zijn deze tijden nu levendiger dan ooit. De tijdcapsule uit 1795 die gisteren in Boston, Massachusetts werd geopend geeft een prachtige blik op de geschiedenis van de stad en de staat.
Lees verder

Unie van Atrecht

Unie van Atrecht

Atrecht 1579 – Al ruim tien jaar worden de Spaanse Nederlanden verscheurd door geloofskwesties en opstanden. Op 8 november 1576 verenigen de gewesten zich tegen Spanje tijdens de Pacificatie van Gent. Heel lang zou die eenheid niet duren, want op 6 januari 1579 sloten een aantal zuidelijke provincies de Unie van Atrecht.

Lees verder

Geschiedenis Magazine presenteert: Andreas Vesalius

    31 december 2014
Geschiedenis Magazine presenteert: Andreas Vesalius

Op 31 december 1514, precies 500 jaar geleden, werd Andreas Vesalius geboren. Hij wordt gezien als de grondlegger van de anatomie en doorbrak met zijn eigenwijze blik op de werkelijkheid een eeuwenoude gedachtegang. Geschiedenis Magazine besteedt in het novembernummer aandacht aan Vesalius en zijn ontdekkingen. Lees verder

Sterfdag van de heilige Petrus Canisius

Sterfdag van de heilige Petrus Canisius

Petrus Canisius was een Nederlandse heilige, theoloog en kerkleraar. Zijn beroemde werk Catechismus diende vierhonderd jaar lang als handleiding voor jonge mensen om kennis te maken met het christendom. Canisius overleed op 21 december 1597 en wordt op die dag herdacht volgens de katholieke kalender.
Lees verder

Leven en werk van Maarten Luther

       18 december 2014
Leven en werk van Maarten Luther

De Duitse theoloog Maarten Luther is één van de meest invloedrijke christelijke denkers. Hij is vooral bekend om zijn vijfennegentig stellingen die hij in 1517 op de deur van de Slotkerk in Wittenberg spijkert. Deze gebeurtenis wordt gezien als het beginpunt van de reformatie en het protestantisme.
Lees verder

Paus Johannes Paulus II wijdt de gerestaureerde Sixtijnse kapel in

Paus Johannes Paulus II wijdt de gerestaureerde Sixtijnse kapel in

Op 11 december 1999 wordt de volledig gerestaureerde Sixtijnse kapel in het Vaticaan in Rome ingewijd door paus Johannes Paulus II. De restauratie had twintig jaar in beslag genomen. De wereldberoemde kapel werd gebouwd in 1481 en beschilderd door de meest talentvolle schilders uit de renaissance. Lees verder

Oprichting van het Korps Mariniers

Oprichting van het Korps Mariniers

Chatham 1667 – Ruim 800 Nederlandse mariniers landen op Engels grondgebied en veroveren Fort Sheerness. Dit stelt admiraal Michiel de Ruyter in staat de rivier de Medway op te varen en de Engelse vloot de grootste nederlaag ooit toe te brengen. Het betekende de eerste overwinning van het Nederlandse Korps Mariniers, dat twee jaar eerder, op 10 december 1665, opgericht werd.

Lees verder