’s Werelds oudste parlement wordt gesticht in IJsland

's Werelds oudste parlement wordt gesticht in IJsland

Op 23 juni 930, nog geen zestig jaar nadat een aantal Noren zich permanent settelden in IJsland, komt de Alþingi voor het eerst samen. Het wordt gezien als het oudste parlement in de wereldgeschiedenis. Lees verder

Geschiedenis van zonnen en zonnebrandcrème

          20 juni 2017
Zonnebaden in 1932. Bron: Nationaal Archief

Het KNMI waarschuwde afgelopen week dat ze de zonnestralen deze week zeer fel zijn en zonnebrandcrème smeren dus geen overbodige luxe is. Veel mensen zullen deze waarschuwing echter aan hun laars lappen, want tegenwoordig vinden veel mensen een bruin tintje mooi of ‘gezond’ staan. Deze opvatting raakte in de 20e eeuw pas in zwang, want daarvoor was het schoonheidsideaal juist altijd een zo wit mogelijke huid. Lees verder

Julius Civilis en de Bataafse mythe

    19 juni 2017
‘De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’

Reeds aan het begin van onze jaartelling kwamen de vrijheidslievende Nederlanders in opstand tegen de wrede onderdrukkers. Althans, dat was de visie van veel Patriotten die aan het einde van de achttiende eeuw de Bataafse Republiek uitriepen. Julius Civilis, leider van de opstand van de Bataven tegen de Romeinen, kreeg daarmee de status van heldhaftige voorvader en vrijheidsvechter.

Lees verder

Musashi Miyamoto: legendarisch zwaardvechter

    15 juni 2017
Musashi Miyamoto: legendarisch zwaardvechter

Samoerai, schrijver, kalligraaf en filosoof; de Japanse meesterzwaardvechter Musashi Miyamoto was het allemaal. Al deze kunsten hadden volgens hem dezelfde grondslag. 

Lees verder

Timmermans en de Frans-Duitse as

    13 juni 2017
Timmermans en de Frans-Duitse as

Eurocommissaris Frans Timmermans waarschuwde in Nieuwsuur (12-06-2017) voor een nieuwe Frans-Duitse as in Europa. Met het wegvallen van Groot-Brittannië is het evenwicht verstoord, vreest hij. Als Frankrijk en Duitsland het eens zijn kom je er als kleiner land nauwelijks nog tussen, en Nederland zal dus slim moeten samenwerken met andere Europese landen om zijn belangen veilig te stellen. Interessant is dat Frans-Duitse samenwerking aan de basis van de EU ligt terwijl in het verleden juist rivaliteit tussen die twee een gevaar vormde voor Nederland.

Lees verder

Geschiedenis van het Witte Huis

       12 juni 2017

Bijna een half jaar nadat Donald Trump president van de Verenigde Staten werd, trok zijn vrouw Melania Trump bij hem in in het Witte Huis. Het Witte huis in Washington DC wordt sinds 1800 bewoond door de president van de Verenigde Staten. Met de bouw van het Witte Huis werd begonnen op 13 oktober 1792.

Lees verder

Kenau Simonsdochter Hasselaer: strijdbaar en vastberaden

          9 juni 2017
Kenau Simonsdochter Hasselaer: strijdbaar en vastberaden

Themamaand Helden – Door haar optreden tijdens de Tachtigjarige Oorlog kreeg Kenau Hasselaer de status van nationale heldin. In de 19e eeuw werd haar reputatie echter geschonden doordat de verhalen over haar heldendom niet waar zouden zijn. Dit beeld wordt tegenwoordig weer enigszins hersteld.  Kenau leeft voort in de spreektaal, doordat een vastberaden vrouw nog steeds ‘een kenau’ wordt genoemd. Kenau Simonsdochter Hasselaer werd geboren in 1526. Lees verder

De stronttonnetjesschepper en de strontkar

       2 juni 2017
De stronttonnetjesschepper en de strontkar

Verdwenen beroepen – Een van de meest smerige beroepen uit het verleden is toch wel de stronttonnetjesschepper. Vroeger toen er nog geen toilet en riolering was, deden de mensen hun behoefte op een emmer of po. Deze werd eens in de week opgehaald en geleegd door de stronttonnetjesschepper die de uitwerpselen vervolgens op zijn strontkar gooide en buiten de stad bracht.

Lees verder