Periode in de geschiedenis van ’1900-1945′ met berichten over o.a.: de Eerste Wereldoorlog, Interbellum, Tweede Wereldoorlog, Spaanse Burgeroorlog, Revolutie in Rusland, economische crisis en nog veel meer.

Hitlers kolos van Prora

       17 december 2014
Hitlers kolos van Prora

Begin jaren dertig begint Adolf Hitler met de bouw van een gigantisch vakantieparadijs in het plaatsje Prora op het Duitse eiland Rügen. Het is één van de projecten van de Kraft durch Freude-organisatie, maar het imposante gebouw komt nooit helemaal af. Investeerders hebben nu besloten het project voort te zetten en het vakantieparadijs van het naziregime alsnog af te maken, tot onvrede van veel Duitsers. Zij zijn de herinnering aan het nazitijdperk liever kwijt dan rijk.
Lees verder

Japanse staatsgodsdienst Shinto wordt afgeschaft

MacArthur en Hirohito

Op 15 december 1945 werd de Shinto-religie afgeschaft als staatsgodsdienst in Japan door de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur. De natuurgodsdienst Shinto was een belangrijk onderdeel van het Japanse nationalisme en militarisme. Na het verlies van Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wilden de Amerikanen hier een einde aan maken. Lees verder

Aanval op Pearl Harbor

Brandende schepen bij Pearl Harbor

Op 7 december 1941 viel de Japanse Keizerlijke marine de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor aan. De verassingsaanval was een groot succes. Een groot deel van de Amerikaanse schepen die in de haven lagen, werd tot zinken gebracht of beschadigd. De aanval op Pearl Harbor zorgde ervoor dat de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakten. Lees verder

Sinterklaasbombardement in Eindhoven

Sinterklaasbombardement in Eindhoven

Eindhoven 1942 – Op 6 december bombardeert de Britse luchtmacht (RAF) de fabrieken van Philips in Eindhoven. In deze fabrieken werden onder andere radio’s voor de Duitse bezetters geproduceerd. Dit bombardement, waarbij ongeveer 140 doden vallen, staat bekend als het Sinterklaasbombardement. 

Lees verder

Ontstaan en ontwikkeling van de IRA

       3 december 2014
Ontstaan en ontwikkeling van de IRA

De Ierse regering beschuldigt de Britten van marteling van 14 IRA-verdachten in 1971. Charlie Flanagan, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, laat weten dat Ierland beroep aantekent tegen de vrijspraak van de Britten door het Europese Hof in 1978. Nieuwe documenten maken volgens Flanagan namelijk duidelijk dat Londen toentertijd belangrijk bewijsmateriaal voor het hof achterhield. De relatie tussen de twee buurlanden is de laatste jaren beter geworden, maar de IRA verzet zich nog steeds tegen de Ierse verdeling en Britse overheersing.
Lees verder

De wapenstilstand tijdens de Eerste Balkanoorlog

Griekse Infanterie 1912

Op 3 december 1912 tekenen Bulgarije, Servië en Montenegro een wapenstilstand met het Ottomaanse Rijk. Dit gebeurde tijdens de Eerste Balkanoorlog, een oorlog tussen het Ottomaanse Rijk en de Balkan Liga, die bestond uit Bulgarije, Servië, Montenegro en Griekenland. Er werd gestreden om uitbreiding van het grondgebied van de Balkanlanden ten koste van het Ottomaanse Rijk. Lees verder

Konrad Adenauer 1876-1967

    27 november 2014
Konrad Adenauer 1876-1967

Konrad Adenauer was bondskanselier van West-Duitsland van 1949 tot 1963. Hij speelde na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in de integratie van West-Duitsland in Europa en was een fel tegenstander van het communisme.
Lees verder

Brandenburger Tor: symbool voor verdeling en hereniging van Duitsland

    26 november 2014
Brandenburger Tor: symbool voor verdeling en hereniging van Duitsland

Jarenlang stond de Brandenburger Tor in Oost-Berlijn. Vlak achter de muur was de poort onbereikbaar. De stadspoort dateert van 1788 en vormt een van de bekendste toeristische trekpleisters van Berlijn. Lees verder

De geschiedenis van vissersrampen

       24 november 2014
De geschiedenis van vissersrampen

Het NFI gaat samen met de politie het onderzoek naar vermiste visserslieden uitbreiden. Op die manier wordt gehoopt dat er alsnog mensen kunnen worden geïdentificeerd. Daarmee zou er ook duidelijkheid komen voor de nabestaanden van op zee omgekomen vissers. Door de eeuwen heen hebben vele Nederlandse vissers het leven gelaten op zee.
Lees verder

Bombardement op Coventry

Bombardement op Coventry

Coventry 1940 – Op 14 november bombarderen 515 Duitse bommenwerpers de Engelse stad Coventry. Bij het bombardement vallen ruim 550 burgerslachtoffers en wordt een groot deel van de stad compleet verwoest. De verwoesting is zo groot, dat Joseph Goebbels later de term Coventriert gebruikt om een complete verwoesting van een vijandige stad te beschrijven.

Lees verder

Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog

Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog

Parijs 1918 – In een treinwagon in een bos vlakbij Parijs ontmoet de Duitse politicus Matthias Erzberger de Franse bevelhebber Ferdinand Foch. Ze zijn beide door hun eigen land afgevaardigd om deel te nemen aan de vredesonderhandelingen. Op 11 november, om 5 uur ’s ochtends, tekenen ze de wapenstilstand die een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog.

Lees verder

De Russische burgeroorlog 1917-1922

       11 november 2014
De Russische burgeroorlog 1917-1922

De Russische revoluties van 1917 hadden een einde gemaakt aan de tsaristische regering, maar de overwinning van de bolsjewieken was nog verre van zeker. De tegenstellingen in Rusland waren onverminderd groot en verzet tegen de bolsjewistische plannen leidde tot de Russische burgeroorlog die tot 1922 zou duren. Lees verder

De Mexicaanse Revolutie

       10 november 2014
De Mexicaanse Revolutie

In 1910 brak in Mexico een conflict uit dat de geschiedenis in zou gaan als de Mexicaanse Revolutie. De revolutie liep uit op een totale burgeroorlog tussen verschillende facties, die steeds wisselende allianties sloten. In 1917 werd een nieuwe grondwet aangenomen, die het einde van de revolutie inluidde. In 1920 was de revolutie zo goed als over, hoewel er hier en daar nog schermutselingen plaatsvonden.
Lees verder

Bierkellerputsch van Adolf Hitler

Bierkellerputsch van Adolf Hitler

München 1923 – De economie van de Duitse Weimarrepubliek lag in puin en de ontevredenheid onder de bevolking was groot. Hitler zag zijn kans schoon en verklaarde op 8 november 1923 vanuit een bierkelder dat de Duitse revolutie was begonnen. Zijn staatsgreep mislukte jammerlijk en bij een vuurgevecht ontkwam Hitler zelf slechts ternauwernood aan de dood.

Lees verder

Eerste radio-uitzending in Nederland

Eerste radio-uitzending in Nederland

Den Haag 1919 – Boven de deur van zijn ‘studio’ prijkt een bordje met de tekst “Brandt dit licht, dan koppen dicht”. Vanuit zijn eigen woonhuis verzorgt Hans Idzerda op de avond van 6 november 1919 de eerste radio-uitzending in Nederland en stichtte daarmee eveneens de eerste commerciële radio-omroep ter wereld.

Lees verder

De geschiedenis van de leus Arbeit macht Frei

       5 november 2014
De geschiedenis van de leus Arbeit macht Frei

In de nacht van 1 op 2 november 2014 hebben onbekenden een deel van de toegangspoort naar het voormalige concentratiekamp Dachau gestolen. De deur werd waarschijnlijk gestolen tijdens de wisseling van de wacht. Hoewel de politie weinig kwijt wil over het onderzoek naar de verdwijning, wilde zij op 4 november wel melden dat ze uitgaat van een Neonazi-motief. Dachau was het eerste grote kamp dat werd geopend door de Nazi’s in 1933. Daar werd ook voor een van de eerste keren gebruik gemaakt van de leus ‘Arbeit macht Frei’. Lees verder