Periode in de geschiedenis van ’1900-1945′ met berichten over o.a.: de Eerste Wereldoorlog, Interbellum, Tweede Wereldoorlog, Spaanse Burgeroorlog, Revolutie in Rusland, economische crisis en nog veel meer.

Canadezen bevrijden kamp Westerbork

Canadezen bevrijden kamp Westerbork

Westerbork 1945 – ”De Tommy’s zijn er.” Op 12 april 1945 wordt kamp Westerbork bevrijd door de Canadezen. De gevangenen krijgen chocolade en sigaretten uitgedeeld, maar moeten nog tot na 5 mei wachten voordat ze het kamp ook daadwerkelijk mogen verlaten.

Lees verder

Herdenkingsreizen – 70 jaar oorlogsjaar ’1944′

       10 april 2014
Herdenkingsreizen Durendale - 70 jaar oorlogsjaar '1944'

Traditiegetrouw staat de maand mei in het teken van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei hebben we onze Nationale Dodenherdenking en op 5 mei Bevrijdingsdag. Minder nadrukkelijk staan velen in de periode van 10-14 mei stil bij de Duitse inval in 1940. Deze data markeren vijf donkere oorlogsjaren die nog steeds nadrukkelijk aanwezig zijn.

Lees verder

Soeverein in eigen kring

       2 april 2014
Paul Moeyes bij de Wereld Draait Door over zijn boek Buiten Schot.

In Buiten schot gidst Paul Moeyes ons met bevlogen deskundigheid door een fascinerende en onderbelichte episode uit onze vaderlandse geschiedenis. In deze herziene editie meer aandacht voor onder meer spionage in Nederland, de Belgenkampen, de achterkamertjesdiplomatie en Nederlandse oorlogstekenaars.

Lees verder

Eerste uitgave Het Volk

Eerste uitgave Het Volk

Amsterdam 1900 – Toen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) in 1897 voor het eerste zetels kreeg in de Tweede Kamer, had de partij een medium nodig om haar boodschap bij de potentiële kiezers te brengen. In 1900 werd dagblad ‘Het Volk’ opgericht om te dienen als partijkrant van de arbeiderspartij. Lees verder

Oprichting Zentralstelle für jüdische Auswanderung

Arthur Seyss-Inquart tijdens Neurenberg proces

Op 31 maart 1941 wordt op last van Arthur Seyss-Inquart het Zentralstelle für jüdische Auswanderung (Centraal bureau voor Joodse emigratie) in gebruik genomen.  De Zentralstelle organiseerde van begin 1941 tot eind 1943 de deportatie van Nederlandse Joden. Lees verder

Oorsprong relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland

          24 maart 2014
Nieuw Nederland - kaart 1684

‘Good morning, sir, I love your country.’ Met deze woorden begroette president Barack Obama de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, toen hij op 24 maart 2014 arriveerde op Schiphol. Hoewel het de eerste keer is dat de president van Amerika Nederland bezoekt, stelde Obama dat Nederland één van zijn krachtigste bondgenoten is. In de 16e eeuw werd de basis voor de vriendschapsrelatie gelegd.

Lees verder

Oprichting kamp Dachau: het eerste concentratiekamp in Duitsland

Bevrijding kamp Dachau 29 april 1945

Het concentratiekamp in Dachau was het eerste groots opgezette concentratiekamp in nazi-Duitsland en was al in 1933 in gebruik. De architect van het kamp was de leider van de SS: Heinrich Himmler. Hij kondigde de opening aan op 20 maart 1933. Lees verder

Opmerkelijke referenda uit het verleden

       17 maart 2014
referendum

95,5 procent van de inwoners van de Krim heeft op zondag 16 maart voor aansluiting bij Rusland gestemd. De internationale gemeenschap erkent de uitslag van het veelbesproken referendum niet. In veel landen wordt zo nu en dan naar de opinie van een bevolking gevraagd. De geschiedenis wijst echter uit dat deze volksraadplegingen lang niet altijd onomstreden zijn.

Lees verder

Begin van de Februarirevolutie in Rusland

Begin van de Februarirevolutie in Rusland

Petrograd 1917 – Het Russische leger lijdt grote verliezen aan het front, terwijl de rest van de bevolking ondertussen omkomt van de honger. De ontevredenheid onder de Russen is groot en hun woede keert zich al snel tegen tsaar Nicolaas II en diens vrouw, Alexandra. Op 8 maart 1917 (22 februari op de Russische kalender) begon de Februarirevolutie in Rusland.

Lees verder

Conferentie van Jalta op de Krim

       3 maart 2014
Conferentie Jalta 1945 Churchill, Roosevelt, Stalin

De voorbereidingen op de G8-top, die in juni 2014 in Rusland zou plaatsvinden, zijn stilgelegd. Dit hebben de zeven grote industrielanden die lid zijn van het overleg besloten naar aanleiding van de Russische militaire interventie op de Krim. Opvallend is dat juist een stad in dit gebied ooit symbool stond voor de samenwerking tussen het Westen en Rusland. In 1945 spraken ‘de Grote Drie’ in de Krim over de toekomst van de wereld na de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Biografie flamencolegende Paco de Lucía

       1 maart 2014
Paco de Lucia

De Spaanse componist en gitarist Paco de Lucía is deze week op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was in Mexico met zijn kinderen op het strand toen hij een hartaanval kreeg. In de wereld van flamencomuziek was hij een icoon en won hij vele prijzen. In zijn geboorteplaats Algericas zijn twee dagen van rouw afgekondigd. Lees verder

Archeologie Magazine nu met 4 gratis toegangskaarten!

       27 februari 2014
Archeologie Magazine nu met 4 gratis toegangskaarten!

Neem nu een abonnement op Archeologie Magazine. Dan krijgt u niet alleen korting (1 jaar voor slechts € 27,50 i.p.v. € 39,95, maar ook vier gratis toegangskaartjes t.w.v. € 35,-. Twee voor het Rijksmuseum van Oudheden en twee voor het Hunebedcentrum in Borger.

Lees verder

Holland, Nederland of de Lage Landen?

          26 februari 2014
Paspoort Nederland

Schaatscoach Jillert Anema heeft de woede van de Amerikanen op de hals gehaald door in een televisie-interview te benadrukken hoe erbarmelijk de schaatsers uit de VS op de Spelen in Sotsji hebben gepresteerd. Talkshowhost Stephen Colbert greep de situatie aan om Nederland door het slijk te halen. ‘Ze kunnen niet eens beslissen hoe hun eigen land heet. Is het Holland, The Netherlands, The Low Country, het Canada van België? Daarom noem ik het ‘de linkerbocht van Hitler’.’ Colbert stelt wel een interessante vraag. Hoe komt Nederland aan zijn naam?

Lees verder

Leiders van Bokseropstand in China worden geëxecuteerd

 Leiders van Bokseropstand in China worden geëxecuteerd

1901 Peking – Op 26 februari zijn de leiders van de Bokseropstand in China geëxecuteerd. Om de vernedering compleet te maken zijn deze mensen in het openbaar onthoofd. De Chinese Bokseropstand ontstond in het najaar van 1899 en duurde tot september 1901. In deze periode vielen duizenden doden. Mede door de Bokseropstand kwam de Keizerlijke dynastie op losse schroeven te staan.

Lees verder

Geschiedenis Oeganda

       25 februari 2014
Oegandese vlag

De Oegandese president Museveni ondertekende op 24 februari 2014 een nieuwe wet waardoor homo’s in het land harder gestraft kunnen worden. De president had een simpele verklaring voor zijn besluit. Hij ‘begrijpt niet dat je op mannen kunt vallen’. Op het verrichten van homoseksuele handelingen staat vanaf nu veertien jaar gevangenisstraf. Sinds de onafhankelijkheid van Oeganda is het de regering nog niet gelukt een stabiele staat te creëren.

Lees verder

Bombardement Nijmegen

       24 februari 2014
Nijmegen na bombardement 1944

In Nijmegen is het bombardement van 22 februari 1944 herdacht. Tijdens de aanslag op de stad in de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan achthonderd mensen om het leven en raakten er tienduizenden gewond. De oorzaak van het bombardement is nog altijd omstreden.

Lees verder