Home » Tips
Tentoonstelling Rampjaar Utrechts Archief

Tijdelijke tentoonstelling Rampjaar 1672-1673

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw van Nederland. Maar het was niet allemaal goud wat er blonk, om meerdere redenen.

Het jaar 1672 staat ook wel bekend als het Rampjaar. In 1672 werd de Republiek namelijk van alle kanten aangevallen: een coalitie van Frankrijk, Engeland, Münster en Keulen dreigde met een inval over land en Engeland bereidde een invasie voor over zee. De opmars vanuit het oosten stokte bij de Waterlinie. Het rijke Holland werd zo gespaard. De provincie Utrecht werd echter van juli 1672 tot november 1673 bezet en leed enorm onder de brandschattende en plunderende Fransen.

In de expo Rampjaar 1672-1673 maak je via persoonlijke getuigenissen mee hoe Utrechters deze rampen doorstonden. De stadsomroeper, een kind van een schutter, een opgeluchte katholieke vrouw, een gedupeerde boer en kasteelvrouwe Margaretha Turnor, allemaal beleefden ze het Rampjaar in Utrecht op hun eigen manier.

Hoor hun verhalen en lees hun meningen in dagboekfragmenten, brieven en pamfletten.

Tentoonstelling Rampjaar Utrechts Archief

Optredens theatergroep Aluin

Theatergroep Aluin maakte zes monologen van de Utrechters uit het Rampjaar, deze persoonlijke getuigenissen geven weer hoe zij de rampen doorstonden. Elke twee weken spelen de acteurs de personages live in de tentoonstelling en brengen zij de verhalen tot leven.

Theatergroep Aluin geeft elke 2e zaterdag en 4e zaterdag van de maand een optreden.

Innovatief project trankribus

Kasteelvrouwe Margaretha Turnor schreef gedurende het Rampjaar vele brieven die Het Utrechts Archief heeft laten transcriberen (= omzetten naar leesbare tekst) door een computer. In de tentoonstelling Rampjaar 1672-1673 kun je zien hoe dit gebeurde. Blader door Margaretha's brieven en whatsapp met haar over het leven van toen.

Meer inspiratie