Geschiedenis van Azië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Azië door de eeuwen heen. 

De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee

          21 oktober 2016
De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee

Het conflict in de Zuid-Chinese Zee is een blijvende dreiging voor de vrede in de regio. Regelmatig haalt het conflict de actualiteitsrubrieken, meest recentelijk door de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de zaak Fillipijnen v. China. Verschillende landen hebben conflicterende claims in het gebied en ook de Verenigde Staten hebben economische en militaire belangen in het gebied. 
Lees verder

Demarcatielijn splitst Vietnam in twee delen

          7 oktober 2016
Demarcatielijn splitst Vietnam in twee delen

Vietnam werd in 1954 tijdens de Conferentie van Genève, waar verschillende grootmachten het Akkoord van Genève sloten, in twee delen gesplitst. De zeventiende breedtegraad gold als demarcatielijn, een grens die zowel Noord- als Zuid-Vietnamezen niet mochten overschrijden. Belangrijk verschil tussen de delen is dat Noord-Vietnam communistisch was en Zuid-Vietnam kapitalistisch. 
Lees verder

De 5 grootste wereldrijken uit de geschiedenis

       5 oktober 2016
De 5 grootste wereldrijken uit de geschiedenis

De wereldgeschiedenis kent een enorm aantal grote rijken. Rijken die de meeste van ons wel zullen kennen zijn bijvoorbeeld het Romeinse Rijk, het Macedonische Rijk van Alexander de Grote en het Osmaanse Rijk. Minder bekende rijken zijn het Seleucidische Rijk, het Braziliaanse Rijk en het Umayyaden kalifaat. Hoewel dit allen rijken waren van aanzienlijke omvang – de kleinst genoemde had nog altijd een omvang van 3.900.000 km2, ter verhouding: de omvang van Nederland is 41.543 km2 -, vallen zij in het niet in vergelijking met de vijf grootste rijken in de wereldgeschiedenis. Hieronder een overzicht van de vijf grootste wereldrijken ooit. Lees verder

De Chinese zondvloed

       30 augustus 2016
De Chinese zondvloed

Volgens de Chinese mythologie begon de Chinese geschiedenis met een enorme overstroming van de Gele Rivier. Deze twee generaties durende zondevloed zorgde voor volksverhuizingen, stormen en hongersnoden. Hiernaast zorgde de zondvloed ook voor de legitimatie van de eerste familiedynastie van China: de Xia-dynastie. Waar vindt het Chinese zondvloedverhaal zijn oorsprong en hoe kan het gezien worden in de context van andere zondvloedverhalen?

Lees verder

Hongkong; “één land, twee systemen”

       16 augustus 2016
Hongkong; “één land, twee systemen”

Op 15 augustus 2016 heeft een rechtbank in Hongkong drie jongens veroordeeld die betrokken waren bij de ‘parapluprotesten’ uit 2014. Twee van de jongens is een taakstraf opgelegd, de derde moet een aantal weken celstraf uitzitten. De drie waren prominente leiders tijdens de protesten, waarbij werd gestreden om meer politieke vrijheid. Hoe zit het precies met Hongkong en hoe nauw is de band met China?  

Lees verder

Geschiedenis van de mensenrechten in China

       3 augustus 2016
Geschiedenis van de mensenrechten in China

De Chinese activist Hu Shigen is op 3 augustus 2016 veroordeeld tot 7,5 jaar cel. Hu Shigen was onderdeel van een groep van 250 mensenrechtenadvocaten en activisten die vorig jaar opgepakt zijn door de Chinese overheid. De veroordeling van Hu Shigen volgt de lijn van het beleid van president Xi Jinping om critici van de regering harder aan te pakken. China heeft al sinds de oprichting van de Volksrepubliek in 1949 een ambivalente verhouding met mensenrechten.

Lees verder

Laatste Britse kolonie teruggegeven aan China

Laatste Britse kolonie teruggegeven aan China

Hong Kong 1997- Op zijn hoogtepunt rond 1900 telde het Britse Rijk een kwart van de wereldbevolking. Op ieder continent hadden de Britten grondgebied. Hong Kong was de laatste Britse kolonie die in 1997 werd overgedragen. Lees verder

Massaal protest Chinese studenten bloedig neergeslagen

Massaal protest  Chinese studenten bloedig neergeslagen

Peking 1989 – Duizenden studenten marcheren in de straten, op weg naar het Tiananmen Plein. Ying, een student uit Peking voelt zich voor het eerst van haar leven heel angstig. ‘ Ik hoorde geweerschoten, een geluid dat ik eigenlijk alleen uit films kende. Het was een nachtmerrie.’ Lees verder