Geschiedenis van Griekenland. Hieronder staan artikelen over de historie van Griekenland door de eeuwen heen. Artikelen over Griekenland vanaf de oudheid tot en met de economische crisis in de 21e eeuw. 

Ophef in Athene: het verraad van Alcibiades

    8 juli 2017
Ophef in Athene: het verraad van Alcibiades

In 215 v.Chr. voer een gigantische Atheense vloot richting Sicilië. Aan boord bevond zich de charismatische generaal en olympisch kampioen wagenrennen Alcibiades. Halverwege de reis werd hij echter teruggeroepen naar Athene om terecht te staan voor ‘goddeloosheid’. De aanklacht zou de Atheners duur komen te staan.

Lees verder

Ophef in Athene: Andocides en het Hermenschandaal

    28 juni 2017
Ophef in Athene: Andocides en het Hermenschandaal

In 415 v.Chr., vlak voor de grote militaire expeditie naar Sicilië, werd Athene opgeschrikt door een enorm schandaal. Toen de burgers op een ochtend wakker werden, waren talloze standbeelden van de god Hermes vernield, waarbij vooral de genitaliën het moesten ontgelden. Redenaar Andocides en generaal Alcibiades waren onder de vermoedelijke daders, en Socrates was als hun leermeester ook in verlegenheid gebracht.

Lees verder

Sporthelden in de Oudheid

    2 juni 2017
Sporthelden in de Oudheid

Themamaand Helden – Bij sporthelden wordt meestal gedacht aan twintigste en eenentwintigste eeuwse sporthelden, zoals Johan Cruijff, Mohammed Ali en Michael Phelps. Ook in de oudheid waren er al sporthelden, vooral bij de Olympische spelen. Deze spelen werden voor het eerst in 776 voor Christus gehouden. Toen was er slechts één onderdeel; hardlopen. Later groeide het uit tot een groot sportevenement, waar ook sporthelden bij hoorden.

Lees verder

Mysterie: de schijf van Phaistos

    15 mei 2017
De Phaistos Discus

Deze mysterieuze schijf die gevonden werd op het Griekse eiland Kreta houdt archeologen en historici tot op de dag van vandaag bezig. Velen hebben geprobeerd om de inscripties op de schijf te vertalen, maar niemand is er zeker van welke informatie de schijf bevat.

Lees verder

Vijf moderne gebruiken uit de Griekse Oudheid

       21 april 2017
Vijf moderne gebruiken uit de Griekse Oudheid

Themamaand Oudheid – Sinds jaar en dag is de klassieke oudheid voor Europa belangrijk geweest. Daar zouden de fundamenten wortels gelegd zijn voor de moderne Europese samenleving en cultuur. Elk Europees land vertoont eigen gelijkenissen met de Grieken en de Romeinen. Alhoewel de gewoonten en gebruiken wel veranderd zijn, zijn toch veel kenmerken te herleiden naar de Oude Grieken. Hieronder een lijst van vijf Griekse gebruiken die we vandaag de dag nog tegenkomen.

Lees verder

De militaire samenleving van de polis Sparta

       20 april 2017
De militaire samenleving van de polis Sparta

THEMAMAAND OUDHEID – Van alle Griekse poleis uit de vijfde eeuw voor Christus is Sparta een apart geval. Met harde hand werd de samenleving geregeerd maar daardoor had Sparta wel een van de beste legers in het Oude Griekenland. De uitdrukking ‘spartaans’ betekend dan ook: ‘van weinig of geen comfort voorzien’. Wat was het effect van deze strenge militaire opvoeding op de mensen uit Sparta?

Lees verder

De onderdrukking van vrouwen in het Oude Griekenland

       19 april 2017
De onderdrukking van vrouwen in het Oude Griekenland

Themamaand Oudheid – Afgezien van de mythische Amazonen, die erg wreed waren, werden vrouwen gezien als het zwakkere geslacht in de Oude Griekse samenleving van de vijfde en vierde eeuw voor Christus. Zowel in hun jeugd als tijdens hun huwelijk stonden vrouwen altijd onder het toezicht van een mannelijke voogd. Ze werden gezien als seks beluste wezens en alleen bedoeld om nageslacht op de wereld te zetten.  

Lees verder

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Iaşi 1821 – Na vier eeuwen van Ottomaanse overheersing komen de Grieken op 25 maart in opstand. Onder invloed van de verlichting beginnen ze een zeven jaar durende bloedige oorlog, die wordt uitgevochten met de uiteindelijke steun van de Europese grootmachten. Dit resulteert in een onafhankelijke Griekse staat en een verzwakt Ottomaans Rijk.

Lees verder