John F. Kennedy

Kennedy en Jackie voor de aanslag in 1963

 

De 35e president van de Verenigde Staten, John Fitzgerald Kennedy, werd populair vanwege zijn charmes en charisma, zijn plannen om de eerste man op de maan te zetten, zijn kordate optreden tijdens de Cubacrisis en de aanslag op zijn leven in 1963. Op 20 januari 1961 werd hij ingezworen als jongste president in de Amerikaanse geschiedenis.

 

Jeugd John F. Kennedy

John F. Kennedy werd als tweede zoon geboren in een katholiek gezin van vier jongens en vijf meisjes. Zijn vader was Joseph Patrick Kennedy, een succesvolle zakenman. Zijn tweede naam, Fitzgerald, dankt hij aan zijn moeder Rose Fitzgerald. Toen Kennedy nog een baby was, werd hij ernstig ziek. Hij kreeg kinkhoest, mazelen, kippenpokken en roodvonk. Wonderlijk genoeg overleefde Kennedy zijn jeugdziektes allemaal. Vader Joseph Kennedy grapte destijds dat muggen levensgevaar liepen als ze de kleine John staken. Toen hij 14 was stuurde zijn vader hem naar een kostschool, waar hij op 18 jarige leeftijd zijn diploma behaalde.

 

Pearl Harbor

Nadat hij van school kwam schreef Kennedy zich in 1940 in bij de Amerikaanse marine. Een dag nadat de Japanners op 7 december 1941 Pearl Harbor bombardeerden, verklaarde de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Kennedy werd uitgezonden naar de Stille Oceaan, waar hij als luitenant diende op een aanvalsboot. Toen zijn boot in 1943 werd geramd door een Japanse torpedobootjager leidde Kennedy de overlevende opvarenden al zwemmend naar een nabij gelegen eiland. Hij ontving verschillende onderscheidingen voor zijn bewezen moed.

 

Familie Kennedy

In 1953 trouwde Kennedy met journaliste Jacqueline Bouvier, met wie hij twee kinderen kreeg. Tijdens zijn huwelijk ging hij echter een aantal affaires aan, onder andere met Mimi Alsford, Marilyn Monroe en Marlene Dietrich. Hij schijnt tegen de Britse premier Harold McMillan gezegd te hebben: “Ik krijg hoofdpijn als ik drie dagen geen vrouw heb gehad.” In 1963 stierf zijn derde kind, zoon Patrick Bouvier Kennedy, twee dagen na geboorte. Één van de dingen die hem populair maakten bij het Amerikaanse volk was het feit dat hij een familiemens was en de dood van zijn zoontje raakte hem dan ook diep.

 

President Kennedy

De Kennedy familie was politiek aangelegd en na de Tweede Wereldoorlog ging ook John de politiek in. In 1946 werd hij verkozen tot congreslid in Massachusetts en in 1961 won hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als president voerde hij een aantal wetten door om de situatie in het land voor armen en werklozen te verbeteren. Ook was hij een belangrijk figuur in de Koude Oorlog en werd hij tijdens zijn presidentschap geconfronteerd met de Cubacrisis. Op 22 november 1963 kwam hij bij een aanslag door Lee Harvey Oswald om het leven.

 

Lees hier het utgebreide artikel over John F. Kennedy, zijn leven en zijn politiek 

Zelfmoord Marilyn Monroe

Zelfmoord Marilyn Monroe

Brentwood – 1962 Huishoudster Eunice Murray klopt om 3 uur ’s nachts op de deur van actrice Marilyn Monroe. Er brandt licht onder haar deur. Ze opent de deur en ziet de actrice op de grond liggen. Snel belt ze met dokter Greenson.

Lees verder

Geboortedag Marilyn Monroe

       1 juni 2017
Geboortedag Marilyn Monroe

Biografie – Met haar blonde haren, rood gestifte lippen en spitse borstvorm was zij het sekssymbool van de jaren ’50. Marilyn Monroe werd geboren op 1 juni 1926. Ze sprak tot de verbeelding met haar opwaaiende witte jurk boven het hete rooster in de straten van New York. Ze kwam echter ook in het nieuws door haar vermeende affaire met John en Bobby Kennedy.

Lees verder

Affaire van John F. Kennedy

       17 maart 2017
John F. Kennedy

De geschiedenis zit vol schandalen. Elke vrijdag lichten we een historisch schandaal uit. Vandaag een van de affaires van de Amerikaanse president John. F. Kennedy. In 2012 verscheen een boek van maîtresse Mimi Alsford, die ruim achttien maanden een affaire had met Kennedy. Ze schrijft over zowel de verhouding zelf, maar ook over drugsgebruik, wilde feestjes, de Cuba Crisis en Kennedy na het verlies van zijn zoon. Lees verder

Nederland stuurt militairen naar Nieuw-Guinea

Nederland stuurt militairen naar Nieuw-Guinea

Jayapura 1960 – Na de Tweede Wereldoorlog probeert Nederland haar kolonies te behouden met de Politionele Acties tot gevolg. Onder internationale druk laat Nederland in 1949 de claim op de voormalige kolonie uiteindelijk varen, op voorwaarde dat het Nederlands-Nieuw-Guinea mag behouden. Als Indonesië in 1960 Nieuw-Guinea aanvalt, stuurt Nederland op 27 april militairen en materieel om het eiland te behouden. Lees verder

4 inspirerende first ladies in de Amerikaanse geschiedenis

       7 maart 2016
4 inspirerende first ladies in de Amerikaanse geschiedenis

Op 6 maart 2016 werd bekend dat de voormalig first lady Nancy Reagan op 94-jarige leeftijd is overleden. De first lady van de Verenigde Staten speelt dikwijls een belangrijke rol in de sfeerbepaling binnen het Witte Huis. Hoewel het geen officiële functie is, hebben first ladies in de Amerikaanse geschiedenis vaak gediend als adviseurs.

Lees verder

De Koude Oorlog: 3 politieke thema’s verbeeld in cartoons

       2 maart 2016
De Koude Oorlog: 3 politieke thema’s verbeeld in cartoons

De Koude Oorlog heeft zijn naam te danken aan het feit dat er eigenlijk nooit een directe confrontatie geweest is tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De strijd vond indirect plaats in Vietnam, het Midden-Oosten en Afghanistan. Het was voornamelijk een ideologische strijd tussen de communistische en kapitalistische wereld vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan het uiteenvallen van het Oostblok in 1991.

Lees verder

Aanslag op president John F. Kennedy

Dallas 1963 – Samen met zijn vrouw Jackie maakt de Amerikaanse president John F. Kennedy een rondrit door de stad Dallas. Opeens klinken er drie luide knallen en slaat het hoofd van de president achterover. De beelden van de moordaanslag op Kennedy van 22 november 1963 staan bij veel mensen voor altijd in het geheugen gegrift.

Lees verder

De nieuwe relatie tussen Cuba en de VS

       10 april 2015
De nieuwe relatie tussen Cuba en de VS

Op 10 april 2015 mag Cuba voor het eerst sinds ruim vijftig jaar een vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten bijwonen. Hier hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Cuba en de VS voor het eerst in zestig jaar met elkaar gesproken. Cuba en de Verenigde Staten kennen een moeizame geschiedenis samen, al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is er nauwelijks diplomatiek contact. 
Lees verder