Met het christendom worden de gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament bedoeld en alle geloofsovertuigingen en instituten die daaruit voortvloeiden. Sinds de verspreiding van het christendom in het eerste millennium na Christus was het christendom de grootste religie in de Westerse wereld. Lees in het Dossier ‘christendom’ over het ontstaan van deze religie.
Kenmerkend voor de geschiedenis van het christendom zijn de kerstening van Europa en de rest van de wereld, de vorming van het katholieke instituut, de kruistochten en de Reformatie. Het is een tijd van missionarissen en martelaren, priesters en kerken, kardinalen en pausen, ridders en kathedralen en hervormingen en vervolging. Verder passeren martelaren, heiligen, kerken, kruistochten, priesterambten, christelijke gebruiken en de Reformatie de revue.

Mysterie van de tempeliers

    24 april 2017
De laatste leider van de tempeliers.

Er zijn maar weinig organisaties ’een grotere bron voor mythen en legenden dan de orde van de tempeliers. Begonnen als een broederorde ter bescherming van pelgrims, geëindigd in een massavervolging wegens ketterij, of helemaal nooit geëindigd?

Lees verder

Oorsprong van Pasen

          16 april 2017
'Paasprosessie in Koersk' door Ilya Repin, ca. 1880

Pasen wordt door vele mensen bij uitstek als een christelijke traditie beschouwd. Toch kent het feest zijn oorsprong in het joodse Pesach en heeft het in de loop der eeuwen ook aardig wat heidense elementen overgenomen, waaronder de traditionele paaseieren en de bijbehorende paashaas. Lees verder

De herkomst en viering van Goede Vrijdag

    14 april 2017
De herkomst en viering van Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag, de laatste vrijdag voor Pasen, herdenken christenen de kruisdood van  Jezus Christus. Goede Vrijdag volgt op Witte Donderdag en gaat vooraf aan Stille Zaterdag. Deze drie dagen vormen samen de triduum sacrum.
Lees verder

Betekenis van Witte Donderdag

       13 april 2017
Betekenis van Witte Donderdag

De laatste donderdag voor Pasen is de dag die volgens de kerkelijke traditie Witte Donderdag wordt genoemd. Het is het begin van het zogenaamde triduum sacrum, dat compleet wordt gemaakt door Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag herdenkt de christelijke gemeenschap het laatste avondmaal dat Jezus met zijn discipelen nuttigde, een dag voordat hij op Golgotha zou worden gekruisigd. Lees verder

Ontstaan van de Kopten in Egypte

    10 april 2017
Ontstaan van de Kopten in Egypte

Op 9 april werden er op twee Koptische kerken in Egypte aanslagen gepleegd. Omdat het afgelopen zondag Palmpasen was was het erg druk in de twee kerken. De Kopten zijn al jaren lang een minderheid in Egypte.  Het Koptische geloof stamt uit de tijd van het Oost-Romeinse rijk.
Lees verder

Oorsprong van St. Patrick’s Day

St. Patrick

Patricius, beter bekend als St. Patrick, blaast zijn laatste adem uit. De van oorsprong Schotse Patrick zag het als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom en werd vanwege zijn inspanningen heilig verklaard. Op zijn sterfdag, 17 maart, wordt hij tegenwoordig nog steeds geëerd. Lees verder

Oprichting van de ChristenUnie

Persconferentie in Nieuwspoort met Schutte, de lijsttrekker van de GPV, 9 april 1981 (bron: gahetna.nl)

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart schrijft de redactie over de grootste politieke partijen in Nederland. Niet groot maar ook niet klein is de ChristenUnie. Deze partij is een van de jongste in het hedendaagse Nederlandse parlement en werd pas opgericht in 2001, maar desalniettemin kent de ChristenUnie een lange politieke geschiedenis. Lees verder

Vrede van Augsburg (1555) gaf het protestantisme de vrijheid

       24 februari 2017
Vrede van Augsburg (1555) gaf het protestantisme de vrijheid

Aan het einde van zijn regeerperiode probeerde de Spaanse Habsburgse keizer Karel V (1500-1558) alsnog vrede te creëren in zijn grote rijk. Onder de leuze ‘Cuius regio, eius religio’ (wiens land, diens godsdienst) werd het protestantisme toegestaan in het Duitse rijk. De streng katholieke Karel V had jarenlang gevochten tegen de Reformatie, maar Maarten Luther (1483-1546) had een ongekende kettingreactie in werk gezet. De protestanten waren niet meer te stoppen en eisten godsdienstvrijheid.

Lees verder