Met het christendom worden de gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament bedoeld en alle geloofsovertuigingen en instituten die daaruit voortvloeiden. Sinds de verspreiding van het christendom in het eerste millennium na Christus was het christendom de grootste religie in de Westerse wereld. Lees in het Dossier ‘christendom’ over het ontstaan van deze religie.
Kenmerkend voor de geschiedenis van het christendom zijn de kerstening van Europa en de rest van de wereld, de vorming van het katholieke instituut, de kruistochten en de Reformatie. Het is een tijd van missionarissen en martelaren, priesters en kerken, kardinalen en pausen, ridders en kathedralen en hervormingen en vervolging. Verder passeren martelaren, heiligen, kerken, kruistochten, priesterambten, christelijke gebruiken en de Reformatie de revue.

Uitbraak middeleeuwse plaag: de Sint Vitus dans

Dansmanie Sint-Jans-Molenbeek 1642, gravure van Hendrick Hondius

Op 24 juni 1374 was er in het Duitse Aken een van de eerste grote en plotselinge uitbraken van een mysterieuze ziekte: de Sint Vitus dans, ook wel de dansplaag genoemd. Een grote groep mensen begon te hallucineren en schokkende bewegingen te maken, die vergelijkbaar waren met een dans. De dans-episode eindigde in complete uitputting waarna mensen tot de grond vielen en sommigen het leven lieten. De dansplaag verspreidde zich in de daaropvolgende eeuwen door geheel Europa. Lees verder

Het lijden van Antoni Gaudí

Gaudi

Antoni Gaudí is een succesvolle Spaanse architect die vooral bekend is van zijn kathedraal de Sagrada Familia. Hij wijdde de laatste jaren van zijn leven volledig aan de bouw van deze kerk. Op 7 juni 1926 wordt hij, peinzend over straat lopend, aangereden door een tram. Enkele dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis. Lees verder

Jeanne d’Arc op de Brandstapel

jeanne d'arc op de brandstapel

Rouen 1431 – De Engelsen binden haar ruw op de brandstapel.  Jeanne d’Arc bidt ondertussen samen met een priester. Ze vraagt hem of hij een kruis omhoog wil houden boven het vuur. Als de vlammen omhoog slaan op het marktplein van de Franse stad schreeuwt Jeanne drie keer ‘Jezus’. De sfeer op het plein is gedempt. Mensen huilen om het droevige lot van Frankrijks grootste heldin.

Lees verder

Paus benoemt Friese kerk tot basiliek

    29 mei 2017
Sint-Franciscuskerk

Trending – De Sint-Franciscuskerk gelegen in de Friese plaats Bolsward heet vanaf 28 mei 2017 de Sint-Franciscusbasiliek. Op 23 november 2016 werd de kerk al door de Romeinse Congregatie voor de Goddelijke Eredienst uitgeroepen tot basilica minor, maar op 28 mei 2017 werd de kerk in een proclamatie officieel tot basiliek verheven.

Lees verder

Oorsprong en tradities van Hemelvaartsdag

       25 mei 2017
Oorsprong en tradities van Hemelvaartsdag

Op de veertigste dag van de Wederopstanding van Jezus vindt de viering van Hemelvaartsdag plaats. Hiermee wordt herdacht dat Christus is opgevaren naar de Hemel en zijn plaats heeft ingenomen naast God. Volgens de oude bronnen vind de feestdag al zijn oorsprong bij de eerste apostelen, maar in de loop der eeuwen zijn er nog aardig wat tradities toegevoegd aan Hemelvaartsdag. Lees verder

Geschiedenis van Sint Nikolaas

Geschiedenis van Sint Nikolaas

In Rusland wordt er veel aandacht besteed aan het het tijdelijk verplaatsen van de resten van Sint Nikolaas vanuit Italië naar Rusland. Rond Nikolaas van Myra ontstonden velen legenden die samen het verhaal van Sinterklaas vormen zoals we het nu kennen.
Lees verder

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

De Watergeuzen: de helden van de Tachtigjarig Oorlog?

stempels-themamaanden-ig-juni2De Watergeuzen worden vaak herinnerd als een stel ordinaire zeerovers. Alva zag ze niet als vrijheidsstrijders, maar als ‘boeffen en piraten’. De New York Times noemde ze zelfs driehonderd jaar later de ‘beggars of the sea’. Waren ze dit echt? Lees en oordeel zelf.

Lees verder

500 jaar oude druk Luthers 95 stellingen verkocht

    17 mei 2017
Maarten Luther

Trending – Bij een veiling in Duitsland is deze maand een 500 jaar oud exemplaar van Luthers 95 stellingen geveild. Het zou gaan om de allereerste druk van Luthers 95 stellingen, gedrukt in het jaar 1517. Bij de veiling is het boek voor 1,1 miljoen euro gekocht door een koper uit het buitenland.

Lees verder