Met de Oude Grieken wordt de bevolking van Griekenland en de Griekse eilanden van ongeveer 800 tot 147 voor Christus aangeduid. Het meest bekend is de klassieke periode (500–323 v.Chr.) , waarin de polis tot ontwikkeling kwam en de denkers Socrates, Plato en Aristoteles hun bevindingen opschreven. Lees in dit dossier ook alles over de hellenistische periode (323 v.Chr.–146 v.Chr.) met verhalen over onder andere Alexander de Grote.
De oude Grieken hebben onze tijd sterk beïnvloedt door: het uitvinden van de democratie, de introductie van poëzie, theater, kunst, architectuur, wetenschap en sport. Bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Ook komen oorlogen en conflicten aan bod, zoals: de Trojaanse Oorlog, de Perzische Oorlogen en de Peloponnesische Oorlog, 431-404 v.Chr.

Mysterieuze verdwijning van de bibliotheek in Alexandrië

    8 mei 2017
Een afbeelding van hoe de bibliotheek eruit zou kunnen hebben gezien.

Mysterie – Een enorm complex met zalen gevuld met teksten uit de oudheid. Gebouwd in opdracht van Ptolemaeus I Soter, oud-generaal van Alexander de Grote.. De bibliotheek stond in verbinding met een museum en kleinere bibliotheken. De grote bibliotheek van Alexandrië was een van de grootste culturele centra in de oudheid, maar ging volledig verloren. Maar de resten van de bibliotheek van Alexandrië gebleven zijn, is een mysterie.
Lees verder

Vijf moderne gebruiken uit de Griekse Oudheid

       21 april 2017
Vijf moderne gebruiken uit de Griekse Oudheid

Themamaand Oudheid – Sinds jaar en dag is de klassieke oudheid voor Europa belangrijk geweest. Daar zouden de fundamenten wortels gelegd zijn voor de moderne Europese samenleving en cultuur. Elk Europees land vertoont eigen gelijkenissen met de Grieken en de Romeinen. Alhoewel de gewoonten en gebruiken wel veranderd zijn, zijn toch veel kenmerken te herleiden naar de Oude Grieken. Hieronder een lijst van vijf Griekse gebruiken die we vandaag de dag nog tegenkomen.

Lees verder

De militaire samenleving van de polis Sparta

       20 april 2017
De militaire samenleving van de polis Sparta

THEMAMAAND OUDHEID – Van alle Griekse poleis uit de vijfde eeuw voor Christus is Sparta een apart geval. Met harde hand werd de samenleving geregeerd maar daardoor had Sparta wel een van de beste legers in het Oude Griekenland. De uitdrukking ‘spartaans’ betekend dan ook: ‘van weinig of geen comfort voorzien’. Wat was het effect van deze strenge militaire opvoeding op de mensen uit Sparta?

Lees verder

De onderdrukking van vrouwen in het Oude Griekenland

       19 april 2017
De onderdrukking van vrouwen in het Oude Griekenland

Themamaand Oudheid – Afgezien van de mythische Amazonen, die erg wreed waren, werden vrouwen gezien als het zwakkere geslacht in de Oude Griekse samenleving van de vijfde en vierde eeuw voor Christus. Zowel in hun jeugd als tijdens hun huwelijk stonden vrouwen altijd onder het toezicht van een mannelijke voogd. Ze werden gezien als seks beluste wezens en alleen bedoeld om nageslacht op de wereld te zetten.  

Lees verder

Alexander de Grote is verantwoordelijk voor het hellenisme

       18 april 2017
Alexander de Grote is verantwoordelijk voor het hellenisme

THEMAMAAND OUDHEID – Alexander de Grote had in 336 v.Chr. een van de grootste rijken in de geschiedenis. Zijn invloed reikte van Egypte tot aan het westgrens van India. Alexander de Grote zag zichzelf als een godenzoon en noemde zichzelf Zeus Ammon, een Egyptische-Griekse godenmix. Dat hij het samensmelten van culturen belangrijk vond, werd later duidelijk toen hij de Perzische bevolking liet kennismaken met de Griekse cultuur. Zo ontstond een mengvorm: het hellenisme.

Lees verder

Het Orakel van Delphi: een blik in de toekomst

       17 april 2017
Het Orakel van Delphi: een blik in de toekomst

MYSTERIE: Wanneer je als ‘Oude Griek’ advies nodig had over het verloop van je leven, lag het voor de hand om een bezoek te brengen aan het Orakel van Delphi. Dit orakel was gesitueerd op de berg Parnassos in cultusplaats Delphi, ten noordoosten van de Griekse stad Athene. Het is echter een mysterie of ook daadwerkelijk de toekomst voorspeld kon worden door de goden. Alleen de resten van de tempel zijn vandaag de dag nog te bezoeken.
Lees verder

Belastingparadijzen in de geschiedenis

          31 maart 2017
'De belastinginner' van Pieter Brueghel de Jonge (Bron: Wikipedia)

Het Openbaar Ministerie en de FIOD (opsporingsdienst van de belasting) hebben deze week duizenden namen van Nederlanders die hun spaargeld in Zwitserland hebben gestald. Een paar van deze zwartspaarders zijn al opgepakt. Zo lang als er belastingen bestaan hebben mensen geprobeerd om ze te ontwijken, of om in ieder geval zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen. Dit werd vaak gedaan in zogenaamde belastingparadijzen, die al in de oudheid bestonden. Lees verder

Tempel van Artemis in Efeze

       31 maart 2017
Tempel van Artemis

WERELDWONDER: De tempel van Artemis in Efeze zou het grootste tempelgebouw van de Oudheid zijn geweest. Net als de andere wereldwonderen is ook deze tempel niet bewaard gebleven. De tempel was gebouwd voor de jacht-, geboorte- en natuur godin Artemis (Diana bij de Romeinen). Zij zou welvaart en rijkdom over de stad Efeze hebben gebracht.

Lees verder