Met de Oude Grieken wordt de bevolking van Griekenland en de Griekse eilanden van ongeveer 800 tot 147 voor Christus aangeduid. Het meest bekend is de klassieke periode (500–323 v.Chr.) , waarin de polis tot ontwikkeling kwam en de denkers Socrates, Plato en Aristoteles hun bevindingen opschreven. Lees in dit dossier ook alles over de hellenistische periode (323 v.Chr.–146 v.Chr.) met verhalen over onder andere Alexander de Grote.
De oude Grieken hebben onze tijd sterk beïnvloedt door: het uitvinden van de democratie, de introductie van poëzie, theater, kunst, architectuur, wetenschap en sport. Bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Ook komen oorlogen en conflicten aan bod, zoals: de Trojaanse Oorlog, de Perzische Oorlogen en de Peloponnesische Oorlog, 431-404 v.Chr.

Mausoleum van Halicarnassus: tombe van een veroveraar

       12 januari 2017
Mausoleum van Halicarnassus: tombe van een veroveraar

Het Mausoleum van Halicarnassus was een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Van deze zeven wonderen staat alleen de piramide van Giza nog overeind. Het Mausoleum van Halicarnassus werd gebouwd als een ambitieus project van een klein koninkrijkje dat een vazalstaat (satraap) was van de Perzen. In 353 v.Chr begon men met de bouw van het Mausoleum. Tot in de 13e eeuw n.Chr bleef het Mausoleum van Halicarnassus trots overeind staan. Lees verder

Strijd tegen de Perzen: de Ionische Opstand

       15 november 2016
Strijd tegen de Perzen: de Ionische Opstand

De meeste mensen zijn, onder andere door actiefilms als ‘300’ en ‘300:Rise of an Empire’, bekend met de Perzische invasies van Griekenland tussen 492 en 479 v. Chr. Minder bekend zijn de gebeurtenissen die voorafgingen aan deze invasies, zoals de Ionische Opstand, die misschien beter gezien kunnen worden als strafexpedities gericht tegen Athene en Eritrea. Wat was de oorzaak van de Perzische aanvallen op Griekenland? Lees verder

Mythologie van de maangoden

    14 november 2016
Maan

Het nieuws staat vol met berichten over de supermaan: een volle maan die door haar elliptische baan dichter bij de aarde staat dan zij normaal gesproken doet. 1948 was de laatste keer dat de bijzondere vertoning zich liet zien, . Sinds jaar en dag is de mensheid al gefascineerd door dit hemellichaam, die tal van rollen binnen religie en mythologie heeft gespeeld. Lees verder

De joodse opstand, de joden verzetten zich tegen de Romeinen

          9 november 2016
Joods verzet

themamaand verzetIn wat nu Israël is, werd in de eerste eeuw na Chr. hard gevochten tussen de joden en de Romeinen. De joodse oorlog, en ook wel joodse opstand genoemd, kostte duizenden joden het leven.

Lees verder

De slag bij Crannon

Crannon 322 v. Christus – In het jaar 322 voor Christus, bij de stad Crannon in Thessalië, Griekenland, versloegen de generaals Antipater en Crateros, beide vertrouwelingen van de kort daarvoor overleden Alexander de Grote, een coalitie van Griekse stadstaten onder leiding van Athene. Het was de laatste stuiptrekking van de ooit zo geduchte macht van de Griekse steden. Vanaf dit moment zouden zij geen belangrijke internationale rol van belang meer spelen in het Midden Oosten. De tijd van de stadstaten was voorbij, de tijd van de grote rijken was begonnen.

Lees verder

Openingsceremonie van de Olympische Spelen in de geschiedenis

             5 augustus 2016
Openingsceremonie van de Olympische Spelen in de geschiedenis

Vandaag beginnen de Olympische Spelen officieel, wat gevierd wordt met de gebruikelijke openingsceremonie. De oude Grieken begonnen de Olympische Spelen al met ceremonies en na de hervatting van de Olympische Spelen in 1896 ontstonden eveneens een aantal tradities omtrent de opening van het sportevenement. Het duurde echter tot 1920 voordat deze tradities en ceremonies werden vastgesteld. Lees verder

300: 3 historische fouten

300: 3 historische fouten

300 is een film uit 2006 gemaakt door Zack Snyder met in de hoofdrollen onder meer Gerard Butler, David Wenham en Lena Headey. In de film strijdt een leger van slechts 300 Spartanen onder leiding van Koning Leonidas tegen een Perzisch leger dat bestaat uit tienduizenden manschappen. Hoewel de film een hoge amusementswaarde heeft is Snyder in een aantal gevallen sterk afgeweken van de historische werkelijkheid.

Lees verder

Muziek in de oudheid

       2 juni 2016
Muziek in de oudheid

stempels-themamaanden-ig-juni2 muziekDe oudste muzieknotatie tot nu toe ontdekt stamt uit 1950 voor Christus. In deze muzieknotatie geeft men instructies voor het spelen van een ‘hymne’. Dit is een soort lofzang, vaak geschreven voor adoratie of gebed. In de oudheid was er dus al sprake van muziek. Wat was de functie van muziek voor de Oude Egyptenaren, de Oude Grieken en de Romeinen?

Lees verder