Met de Oude Grieken wordt de bevolking van Griekenland en de Griekse eilanden van ongeveer 800 tot 147 voor Christus aangeduid. Het meest bekend is de klassieke periode (500–323 v.Chr.) , waarin de polis tot ontwikkeling kwam en de denkers Socrates, Plato en Aristoteles hun bevindingen opschreven. Lees in dit dossier ook alles over de hellenistische periode (323 v.Chr.–146 v.Chr.) met verhalen over onder andere Alexander de Grote.
De oude Grieken hebben onze tijd sterk beïnvloedt door: het uitvinden van de democratie, de introductie van poëzie, theater, kunst, architectuur, wetenschap en sport. Bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Ook komen oorlogen en conflicten aan bod, zoals: de Trojaanse Oorlog, de Perzische Oorlogen en de Peloponnesische Oorlog, 431-404 v.Chr.

WERELDWONDER: Beeld van Zeus in Olympia

       24 maart 2017
Beeld van Zeus

Het beeld van Zeus in Olympia is net als de Kolossus in Rhodos en de Pharos van Alexandrië een van de klassieke wereldwonderen die niet meer bestaat. Het beeld zou hebben gestaan in de Griekse stad Olympia en was maar liefst twaalf meter hoog. Wat is er uiteindelijk mee gebeurd?

Lees verder

Geschiedenis van Cannabis

       22 februari 2017
Hennep in de Vienna Dioscurides (ca 512)

De Tweede Kamer heeft deze week met een krappe meerderheid een initiatiefwet aangenomen over de regulering van wietteelt. Het wetsvoorstel, aangedragen door D66, geeft aan dat onder bepaalde voorwaarden cannabis legaal kan worden geteeld en ingekocht. Wiet is een middel dat gemaakt wordt van de cannabisplant, een hennepsoort. Hennep wordt al sinds duizenden jaren gebruikt als medicijn, grondstof en als geestverruimend middel.

Lees verder

Haarverf toen, nu en in de toekomst

    23 januari 2017
Haarverf

Highlights, lowlights, dipdye of gewoon een spoelinkje: sinds jaar en dag dompelen vrouwen hun coupe al onder in alle kleuren van de regenboog. Hoewel er tegenwoordig hypermoderne technieken zijn waarmee elke kleur voor iedereen te behalen valt, was dit vroeger wel anders. Al in de oudheid werden natuurlijke producten gebruikt de lange lokken van vrouwen te verven. Lees verder

Mausoleum van Halicarnassus: tombe van een veroveraar

       12 januari 2017
Mausoleum van Halicarnassus: tombe van een veroveraar

Het Mausoleum van Halicarnassus was een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Van deze zeven wonderen staat alleen de piramide van Giza nog overeind. Het Mausoleum van Halicarnassus werd gebouwd als een ambitieus project van een klein koninkrijkje dat een vazalstaat (satrapie, Perzische benaming van een provincie) was van de Perzen. In 353 v.Chr begon men met de bouw van het Mausoleum. Tot in de 13e eeuw n.Chr bleef het Mausoleum van Halicarnassus trots overeind staan. Lees verder

Strijd tegen de Perzen: de Ionische Opstand

       15 november 2016
Strijd tegen de Perzen: de Ionische Opstand

De meeste mensen zijn, onder andere door actiefilms als ‘300’ en ‘300:Rise of an Empire’, bekend met de Perzische invasies van Griekenland tussen 492 en 479 v. Chr. Minder bekend zijn de gebeurtenissen die voorafgingen aan deze invasies, zoals de Ionische Opstand, die misschien beter gezien kunnen worden als Perzische strafexpedities gericht tegen Athene en Eritrea. Wat was de oorzaak van de Perzische aanvallen op Griekenland? Lees verder

Mythologie van de maangoden

    14 november 2016
Maan

Het nieuws staat vol met berichten over de supermaan: een volle maan die door haar elliptische baan dichter bij de aarde staat dan zij normaal gesproken doet. 1948 was de laatste keer dat de bijzondere vertoning zich liet zien, . Sinds jaar en dag is de mensheid al gefascineerd door dit hemellichaam, die tal van rollen binnen religie en mythologie heeft gespeeld. Lees verder

De joodse opstand, de joden verzetten zich tegen de Romeinen

          9 november 2016
Joods verzet

themamaand verzetIn wat nu Israël is, werd in de eerste eeuw na Chr. hard gevochten tussen de joden en de Romeinen. De joodse oorlog, en ook wel joodse opstand genoemd, kostte duizenden joden het leven.

Lees verder

De slag bij Crannon

Crannon 322 v. Christus – In het jaar 322 voor Christus, bij de stad Crannon in Thessalië, Griekenland, versloegen de generaals Antipater en Crateros, beide vertrouwelingen van de kort daarvoor overleden Alexander de Grote, een coalitie van Griekse stadstaten onder leiding van Athene. Het was de laatste stuiptrekking van de ooit zo geduchte macht van de Griekse steden. Vanaf dit moment zouden zij geen belangrijke internationale rol van belang meer spelen in het Midden Oosten. De tijd van de stadstaten was voorbij, de tijd van de grote rijken was begonnen.

Lees verder