Slag bij Wakefield

Slag bij Townton, Eduard wordt koning

Op 30 december 1460 vindt de slag bij Wakefield plaats, één van de grootse veldslagen van de Rozenoorlogen. Lees verder

Sun Yat-sen wordt president van China

Sun Yat-sen wordt president van China

China 1911 – Na het uitbreken van grootschalige opstanden in het hele land wordt de keizer Puyi uit de weggeruimd. De revolutie slaagt en China wordt omgevormd tot een republiek. Op 29 december 1911 wordt Sun Yat-sen vervolgens gekozen als eerste president.

Lees verder

Vrijlating van Adolf Hitler

Hitler

München 1924 – Op 1 april 1924 wordt Adolf Hitler voor de Bierkellerputsch veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf vanwege hoogverraad. Tijdens zijn opsluiting maakt hij gebruik van de publieke belangstelling om zijn politieke ideeën te formuleren en verder te verspreiden. Na zijn vrijlating op 20 december 1924 besloot Hitler om zich voortaan te richten op de politiek.

Lees verder

Troelstra trekt ten strijde voor revolutie in Nederland

Troelstra trekt ten strijde voor revolutie in Nederland

Rotterdam 1918 – In navolging van revoluties in Rusland en Duitsland vinden socialisten dat er in Nederland ook een revolutie plaats moet vinden. Van 9 tot en met 14 november proberen zij onder leiding van Pieter Jelles Troelstra een socialistische revolutie te ontketenen. Deze poging tot revolutie gaat de boeken in als de Vergissing van Troelstra.

Lees verder

Geschiedenis van de Italianen in Libië

Op 7 oktober 1970 werden ruim 30.000 inwoners van Libië gedwongen geëvacueerd. Omdat ze van Italiaanse afkomst waren besloot Moammar Kaddafi dat ze niet langer welkom waren in zijn land. Vandaag, op 7 oktober, vieren de Libiërs de Dag van de Italiaanse Evacuatie.

Lees verder

De vergeten Turkse invasie van Cyprus

       5 oktober 2016
De vergeten Turkse invasie van Cyprus

De overblijfselen van zestien Griekse soldaten werden op 4 oktober 2016 van Cyprus naar Griekenland overgebracht om daar hun laatste rustplaats te vinden. De soldaten zijn om het leven gekomen tijdens de Turkse invasie van Cyprus in 1974, maar werden in 2015 pas teruggevonden en geïdentificeerd. Op 20 juli 1974 viel het Turkse leger het eiland Cyprus binnen en sindsdien is nog steeds 37% van het eiland bezet. Wat gebeurde er op die hete zomerdag in 1974 en welke gebeurtenissen gingen vooraf aan deze Turkse invasie? Lees verder

De September Revolutie in Jemen

De September Revolutie in Jemen

Op 26 september 1962 greep generaal Abdullah as-Sallal met zijn Club van Vrije Officieren de macht in Noord-Jemen. De Arabische Republiek Jemen werd uitgeroepen en de afgezette koning Muhammad al-Badr werd de bergen in gejaagd. Sinsdien wordt in Jemen jaarlijks op 26 september de September Revolutie gevierd.

Lees verder

Dood van de laatste Inca koning Atahualpa

Dood van de laatste Inca koning Atahualpa

Op 29 augustus 1533 werd de laatste koning der Inca’s, Atahualpa, in gevangenschap vermoord. De grote hoeveelheid goud die aan de Spanjaarden werd aangeboden werd door de Spanjaarden wel geaccepteerd, maar Atahualpa kreeg hier zijn vrijheid niet door terug. Met de dood van Atahualpa verdween een eigenaardig troonopvolginggebruik uit de tradities van de Inca’s. Lees verder