Geschiedenis van Frankrijk. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Frankrijk door de eeuwen heen. 

Eerste bloedtransfusie

Eerste bloedtransfusie

Frankrijk 1667- De eerste bloedtransfusie vond plaats op 15 juni 1667, maar had fatale gevolgen voor de patiënt en de donor. Het was een uitwisseling van bloed tussen een mens en een lam. Een doorbraak voor de geneeskunde.

Lees verder

Troubadour: De Middeleeuwse muzikant

       1 juni 2016
Troubadour

stempels-themamaanden-ig-juni2 muziekIedereen kent de term troubadour wel en heeft daar een bepaald beeld bij. Dit waren begaafde muzikant-dichters in de Middeleeuwen die vooral actief waren in het Franse taalgebied. Maar wie waren deze troubadours nou echt? En wat voor soort muziek maakten zij?

Lees verder

Herdenken van de Eerste Wereldoorlog bij Verdun

       30 mei 2016
Herdenken van de Eerste Wereldoorlog bij Verdun

Het is in 2016 precies 100 jaar geleden dat de Slag bij Verdun werd uitgevochten. President Hollande en bondskanselier Merkel herdachten 29 mei gezamenlijk hun gevallen voorvaders. Het Franse dorp Verdun was het strijdtoneel van één van de bloedigste slagen uit de Eerste Wereldoorlog en de geschiedenis. De uiteindelijke overwinning van de Fransen leverde echter bijna geen terreinwinst op. Lees verder

Jeanne d’Arc op de Brandstapel

Jeanne d’Arc op de Brandstapel

Rouen 1431 – De Engelsen binden haar ruw op de brandstapel.  Jeanne d’Arc bidt ondertussen samen met een priester. Ze vraagt hem of hij een kruis omhoog wil houden boven het vuur. Als de vlammen omhoog slaan op het marktplein van de Franse stad schreeuwt Jeanne drie keer ‘Jezus’. De sfeer op het plein is gedempt. Mensen huilen om het droevige lot van Frankrijks grootste heldin.

Lees verder

De geschiedenis van het strategische Calais

       27 mei 2016
Calais

Onlangs raakten er tientallen mensen gewond bij gevechten in het vluchtelingenkamp in de Franse stad Calais. De afgelopen jaren zijn er vele vluchtelingen uit landen zoals Syrië en Irak naar Calais getrokken om naar het Verenigd Koninkrijk over te steken. Calais heeft echter een rijke historie als havenstad en was ooit Engels bezit.

Lees verder

Mager onthaal voor grootse ceremonie Napoleon

Mager onthaal voor grootse ceremonie Napoleon

Parijs 1804  – Tussen de religieuze en de grondwettelijke handelingen door hadden zowel de paus als Napoleon moeite om bij de les te blijven. Het publiek kon niets volgen van de plechtigheden in de Notre-Dame en nam het  goed van de broodjes. Iedereen wachtte op het moment waarop Napoleon zichzelf en zijn vrouw Josephine de Beauharnais tot keizer en keizerin van Frankrijk zou kronen.

Lees verder

The Monuments Men: Redders van kunst

nazi plunder

WOII verborgen feitenTijdens de Tweede Wereldoorlog pleegden de nazi’s de grootste kunstroof uit de geschiedenis. Belangrijke kunstwerken, gemaakt door de grootste meesters in Europa werden, gestolen. Het was de taak van een speciale geallieerde militaire eenheid om Europa’s grootste schatten terug te vinden.

Lees verder

Geschiedenis van het cruiseschip: een veilig transportmiddel?

       17 mei 2016
Geschiedenis van het cruiseschip: een veilig transportmiddel?

Tienduizenden Fransen hebben het grootste cruiseschip ter wereld uitgezwaaid bij zijn eerste vaartocht over het Kanaal. De Harmony of the Seas, die wel een drijvende stad wordt genoemd, vertrok uit de haven van Saint-Nazaire. Cruiseschepen komen meestal in het nieuws als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Hoe onveilig is het cruiseschip, als we kijken naar de geschiedenis van het monsterlijke gevaarte? Lees verder