Geschiedenis van Frankrijk. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Frankrijk door de eeuwen heen. 

Quatorze Julliet: de bestorming van de Bastille

Quatorze Julliet: de bestorming van de Bastille

Met de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, begon de Franse revolutie. Tijdens de bestorming van het middeleeuwse fort waren er maar zeven gevangenen aanwezig. Desondanks groeide de bestorming uit tot het symbool van de Franse Revolutie.

Lees verder

Dreyfus vrijgesproken

Dreyfus vrijgesproken

Parijs 1906- J’Accuse…! Lettre au president de la republique. Par Emile Zola. Vandaag, in 1906, werd Alfred Dreyfus, die beschuldigd was van spionage, vrijgesproken.

Lees verder

Het ontstaan van de burgeroorlog in Mali

       7 juli 2016
Het ontstaan van de burgeroorlog in Mali

Twee Nederlandse VN-militairen zijn op 6 juli 2016 om het leven gekomen tijdens een explosie bij een oefening in Mali. De 24-jarige korporaal Roggeveld en de 29-jarige sergeant Hoving waren aan het trainen met een mortier en hierbij is iets misgegaan. De twee stierven aan hun verwondingen en een 23-jarige soldaat wordt nog behandeld. Waarom is Nederland eigenlijk in Mali; hoe kon een van de meest democratische landen in Afrika in een burgeroorlog belanden?

Lees verder

Geschiedenis van het Panamakanaal

       27 juni 2016
Het Panamakanaal (Bron: Nationaal Archief)

Op zondag 26 juni werd het verbrede en verdiepte Panamakanaal in gebruik genomen. Onder toeziend oog van staatshoofden, regeringleiders en ministers heropende het Panamakanaal door middel van een officiële bijeenkomst. Het Panamakanaal werd in 1914 geopend, nadat de bouw – verspreid over twee periodes – in totaal 32 jaar duurde. Lees verder

Relatiestatus Engeland & Europa: het is ingewikkeld

       23 juni 2016
Groot-Brittannië en Europa

De afgelopen maanden is een bijzondere term steeds vaker in het nieuws voorbij gekomen: Brexit! Het duidt het eventueel uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Op 23 juni 2016 is het zover, tot 23:00 kunnen de Britten stemmen over hun toekomst. Hoe was de band tussen Engeland & Europa door de eeuwen heen?

Lees verder

Internationaal Olympisch Comité

Internationaal Olympisch Comité

Sorbonne 1894- Tijdens een sportcongres in de Sorbonne in Parijs, dat duurde van 16 tot en met 23 juni 1894, werd besloten om de klassieke Olympische Spelen nieuw leven in te blazen. 1500 jaar daarvoor vonden de laatste spelen plaats. De Fransman Baron Pierre de Coubertin was de oprichter van het IOC. 

Lees verder

Geschiedenis van frisdrank

          17 juni 2016
Geschiedenis van frisdrank

Philadelphia is in juni 2016 de tweede Amerikaanse stad die een belasting op frisdrank invoert. Als de plannen doorgaan betalen inwoners van de stad per 1 januari 2017 tot wel 50 cent meer per fles. Hoe is het product ontstaan en wanneer is onze consumptie van frisdrank eigenlijk begonnen?

Lees verder

Duinkerke: het Britse wonder van de Tweede Wereldoorlog

       16 juni 2016
Duinkerke: het Britse wonder van de Tweede Wereldoorlog

Het bescheiden vissersdorp Urk wordt in juni 2016 overspoeld door een grote filmcrew uit Hollywood, voor de opnames van het epos Dunkirk. Regisseur Cristopher Nolan wil geen scenes in het dorp, maar gaat met zijn Hollywoodsterren het IJsselmeer op. Hij heeft waarschijnlijk een groot binnenmeer nodig om bepaalde taferelen bij Duinkerke te imiteren, waar een uiterst belangrijke slag uit de Tweede Wereldoorlog plaatsvond: de Slag om Duinkerke. Lees verder