Geschiedenis van Iran. Hieronder staan artikelen over de historie van Iran door de eeuwen heen. Iran in de oudheid, de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd tot aan nu.

Ayatollah Khomeini en de Iraanse Revolutie

       7 juni 2017
Ayatollah Khomeini en de Iraanse Revolutie

Op 7 juni 2017 vond een aanval plaats op het Iraanse parlement en het mausoleum van Ayatollah Khomeini.  Khomeini was in 1978 verantwoordelijk voor de Iraanse Revolutie en het afzetten van de Iraanse sjah. Sindsdien is Iran een republiek, waar de geestelijken het voor het zeggen hebben. Khomeini werd in 1964 verdreven uit Iran na kritiek op de sjah.

Lees verder

Strijd tegen de Perzen: de Ionische Opstand

       15 november 2016
Strijd tegen de Perzen: de Ionische Opstand

De meeste mensen zijn, onder andere door actiefilms als ‘300’ en ‘300:Rise of an Empire’, bekend met de Perzische invasies van Griekenland tussen 492 en 479 v. Chr. Minder bekend zijn de gebeurtenissen die voorafgingen aan deze invasies, zoals de Ionische Opstand, die misschien beter gezien kunnen worden als Perzische strafexpedities gericht tegen Athene en Eritrea. Wat was de oorzaak van de Perzische aanvallen op Griekenland? Lees verder

Khalifa bin Hamad al-Thani, de sjeik van de modernisatie

       24 oktober 2016
Qatar

In Qatar is oud-emir Khalifa bin Hamad al-Thani op 84-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn reageerperiode van 1972 tot 1995 werd het land flink gemoderniseerd. De exploitatie van gas en olie waren hiervan de oorzaak.
Lees verder

OPEC opgericht

Irak 1960 –  Op initiatief van Venezuela, richtten zes landen op 14 september 1960 de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) op in de hoofdstad van Irak, Bagdad. Door een verandering in het aanbod van olie konden zij ook de prijzen veranderen, zoals in 1973 bleek.

Lees verder

De verhalen van Duizend-en-een-nacht

          23 augustus 2016
De verhalen van Duizend-en-een-nacht

geschiedenis sprookjesHet verhaal gaat dat sultan Sjahriaar bedrogen werd door zijn vrouw, gek van verdriet besloot hij zijn vrouw te doden en vanaf dat moment elke dag een nieuwe bruid te kiezen en de volgende ochtend te doden. Scheherazade, de dochter van de grootvizier, kon het vermoorden van zoveel onschuldige vrouwen niet langer aanzien en smeekte haar vader om met Sjahriaar te mogen trouwen. Het moment van Scheherazades executie naderde na een nacht met de sultan, maar de jonge bruid begon een verhaal zo spannend dat de sultan haar executie uitstelde. Scheherazade hield dit duizend-en-een-nachten vol en liet de sultan langzaamaan weer in de liefde geloven. Uiteindelijk leefden Sjahriaar en Scheherazade nog lang en gelukkig.

Lees verder

3 geëscaleerde studentenprotesten in de 20e eeuw

       8 juni 2016
3 geëscaleerde studentenprotesten in de 20e eeuw

Studenten in Papoea Nieuw-Guinea waren op woensdag 8 juni op weg naar hun parlement om te eisen dat premier Peter O’Neill vervolgd wordt voor de corruptie in het land. Al op de campus hield de politie de studenten tegen, waarbij enige commotie ontstond. De agenten openden het vuur en doodden waarschijnlijk vier personen. Dit is zeker niet de eerste maal dat studentenprotesten hardhandig worden neergeslagen. Lees verder

Eerste ontploffing van de atoombom

       7 juni 2016

Zeventig jaar na de Amerikaanse atoomproeven in de Stille Oceaan, kan men nog altijd niet op de Bikini eilanden wonen. De radioactieve straling is zo hoog, dat onderzoekers geen veiligheid kunnen garanderen. Blijkbaar hadden de Amerikanen vrij weinig geleerd van de eerste ontploffing van een atoombom in New Mexico…

Lees verder

5x spotten met dictators 

       11 mei 2016
dictators

In Duitsland moet een restaurant sluiten vanwege bedreigingen als gevolg van haar ‘Erdogan-burger’. De burger met geitenkaas refereert aan het lasterdicht van komiek Jan Böhmermann, waarin hij Erdogan een ‘geitenneuker’ noemde. In het verleden zijn er ook verschillende mensen geweest die de spot durfden drijven met dictators.

Lees verder