De dekolonisatie was het proces waarbij de Europese grootmachten vrijwillig of onvrijwillig afstand deden van hun koloniën. Bijvoorbeeld de onafhankelijkheidswording van de voormalige kolonie de Verenigde Staten van moederland Groot-Brittannië.

Tijdens de dekolonisatie maakten gekoloniseerde landen in Azië, Afrika, Amerika en Australië zich vrij van de Europese thuislanden die ze gekoloniseerd hadden. Daar ging in veel gevallen een onafhankelijkheidsoorlog aan vooraf. Lees in het dossier ‘Dekolonisatie’ alles over de politionele acties, onafhankelijkheidsoorlogen, vrijheidsstrijders, burgeroorlogen, de Molukse gijzelingen en Simon Bolivar.

Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

             17 augustus 2017
Op welke dag werd Indonesië onafhankelijk?

Vandaag vieren miljoenen Indonesiërs de eenheid van hun vaderland. Er wordt stilgestaan bij 17 augustus 1945, de dag waarop Indonesië zich onafhankelijk verklaarde van de Nederlandse kolonisator. De datum gaf aanleiding tot een aantal jaren van gewelddadige ingrepen. Deze jaren leiden nog altijd tot onbegrip. Nog altijd is dit onbegrip voor velen groot genoeg om de dag van 17 augustus ter discussie te laten staan.

Lees verder

De geschiedenis van Panamastad

Panamakanaal in aanbouw 1911

Op 15 augustus 1519 werd Panamastad gesticht door de Spaanse kruisvaarder Pedro Arias de Àvila. Panamastad is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Panama en is gelegen aan de monding van de gelijknamige rivier het Panamakanaal. Nadat de Spanjaarden de stad hadden gesticht werd het de uitvalsbasis voor verdere ontdekkingstochten in Zuid-Amerika. 

Lees verder

Ecuador verklaarde zich meerdere keren onafhankelijk

geschiedenis van ecuador

Vandaag, 10 augustus, viert Ecuador dat het land zich in 1809 onafhankelijk verklaarde. Maar dat lijkt niet te kloppen: het land werd pas op 24 mei 1822, na een tweejarige oorlog, onafhankelijk van Spanje. Het wordt nog vreemder. De onafhankelijkheidsverklaring van 1809 was in feite een loyaliteitsverklaring aan Spanje. En pas in 1830 werd Ecuador volledig zelfstandig.

Lees verder

Geschiedenis van het Korps Commando Troepen (KCT)

    19 juli 2017
Viering vijfentwintig jarig bestaan Korps Commando Troepen

Het rommelt bij het Korps Commandotroepen (KCT). Soldaten klagen over achterhaald en versleten materieel dat het uitvoeren van missies onnodig moeilijk en gevaarlijk maakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL-nieuws, waarbij zij inzicht kregen in interne mails, brieven en rapportages. Het Korps Commandotroepen werd opgericht in 1949 en was gebaseerd op eerdere legeronderdelen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Onafhankelijkheid Zuid-Soedan

Burgeroorlog Soedan 1924

Op 9 juli 2011 verkreeg de Republiek van Zuid-Soedan haar onafhankelijkheid van Soedan. Deze onafhankelijkheid kwam exact zes jaar na de vredesovereenkomst tussen de Soedanese overheid en zuidelijke rebellen van 9 juli 2005. Deze overeenkomst betekende het einde van de langst durende burgeroorlog in Afrika, welke in 1983 begonnen was. De nieuwe natie Zuid-Soedan verkreeg zijn onafhankelijkheid niet zonder slag of stoot. Ook na de onafhankelijkheid ging het Zuid-Soedan niet voor de wind en werd het land geteisterd door crises en verschillende machtsblokken.

Lees verder

Laatste Britse kolonie teruggegeven aan China

Hong Kong

Hong Kong 1997- Op zijn hoogtepunt rond 1900 telde het Britse Rijk een kwart van de wereldbevolking. Op ieder continent hadden de Britten grondgebied. Hong Kong was de laatste Britse kolonie die in 1997 werd overgedragen. Lees verder

De geboortedag van Soeharto

De geboortedag van Soeharto

Indonesië 1921- Vandaag, negentig jaar geleden, werd Soeharto geboren. Meer dan dertig jaar was hij de onbetwist leider van de Republiek Indonesië, nadat hij een militaire coupe had gepleegd. 

Lees verder

20 mei 2002 – Oost-Timor wordt onafhankelijk

Protesten voor erkenning Oost-Timor

Na een periode van vierentwintig jaar onder Indonesisch bewind werd Oost-Timor op 20 mei 2002 officieel onafhankelijk verklaart. Bij de toetreding van Oost-Timor tot de Verenigde Naties datzelfde jaar koos het land voor zijn van oorsprong Portugese naam: Timor-Leste. Sinds de kolonisatie van de Portugezen in de zestiende eeuw is Oost-Timor door de eeuwen heen meerdere malen geannexeerd door diverse landen. Lees verder