De dekolonisatie was het proces waarbij de Europese grootmachten vrijwillig of onvrijwillig afstand deden van hun koloniën. Bijvoorbeeld de onafhankelijkheidswording van de voormalige kolonie de Verenigde Staten van moederland Groot-Brittannië.

Tijdens de dekolonisatie maakten gekoloniseerde landen in Azië, Afrika, Amerika en Australië zich vrij van de Europese thuislanden die ze gekoloniseerd hadden. Daar ging in veel gevallen een onafhankelijkheidsoorlog aan vooraf. Lees in het dossier ‘Dekolonisatie’ alles over de politionele acties, onafhankelijkheidsoorlogen, vrijheidsstrijders, burgeroorlogen, de Molukse gijzelingen en Simon Bolivar.

Oprichting van de Republiek der Zuid-Molukken

Oprichting van de Republiek der Zuid-Molukken

25 april 1950 – Na de onafhankelijkheid van Indonesië van een paar maanden eerder, roept de Zuid-Molukse deelstaat haar onafhankelijkheid uit. Hoewel Zuid-Molukken op papier recht hebben op onafhankelijkheid, belanden zij in een oorlog met het Indonesië van Soekarno.
Lees verder

Zuid-Molukse gijzeling provinciehuis Assen

Pantservoertuigen op weg naar Assen, 1978 (bron: NRC)

Assen 1978 – Een groep van drie Zuid-Molukkers heeft een aantal ambtenaren gegijzeld op het provinciehuis in Assen. Na het verstrijken van het ultimatum besluit men op 14 maart het gebouw te bestormen. Om 14.34 maakt de Close Combat Unit met een bestorming een einde aan de 28,5 uur durende gijzeling van het provinciehuis van Assen.

Lees verder

Hoe werd Nieuw-Zeeland onafhankelijk?

       12 maart 2017
Hoe werd Nieuw-Zeeland onafhankelijk?

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn in 2016 nog op staatsbezoek geweest in Nieuw-Zeeland om de bilaterale en historische banden te versterken. Lange tijd was Nieuw-Zeeland, ontdekt door een Nederlander, een kolonie van Groot-Brittannië. Sinds dertig jaar is het land helemaal onafhankelijk, maar hoe ging dit proces?
Lees verder

Het akkoord van Linggadjati

Het akkoord van Linggadjati

Op 15 november 1946 wordt het akkoord van Linggadjati  gesloten. De Nederlandse regering en de Republik Indonesia kwamen een akkoord overeen dat een eerste stap naar Indonesisch zelfbestuur moest worden.  Lees verder

Recensie: Rémy Limpach – De brandende kampongs van Generaal Spoor

    14 november 2016
Recensie: Rémy Limpach – De brandende kampongs van Generaal Spoor

De brandende kampongs van Generaal Spoor lees je niet voor je plezier. Niet omdat het een slecht boek is, maar omdat het onderwerp ervan niet stemt tot vrolijkheid. Auteur Rémy Limpach trekt na een grondige analyse immers de harde conclusie dat de Nederlandse krijgsmacht in de dekolonisatieoorlog met Indonesië (1945-1949) zich structureel schuldig maakte aan extreem massageweld. Lees verder

Geschiedenis van de Italianen in Libië

Op 7 oktober 1970 werden ruim 30.000 inwoners van Libië gedwongen geëvacueerd. Omdat ze van Italiaanse afkomst waren besloot Moammar Kaddafi dat ze niet langer welkom waren in zijn land. Vandaag, op 7 oktober, vieren de Libiërs de Dag van de Italiaanse Evacuatie.

Lees verder

De 5 grootste wereldrijken uit de geschiedenis

       5 oktober 2016
De 5 grootste wereldrijken uit de geschiedenis

De wereldgeschiedenis kent een enorm aantal grote rijken. Rijken die de meeste van ons wel zullen kennen zijn bijvoorbeeld het Romeinse Rijk, het Macedonische Rijk van Alexander de Grote en het Osmaanse Rijk. Minder bekende rijken zijn het Seleucidische Rijk, het Braziliaanse Rijk en het Umayyaden kalifaat. Hoewel dit allen rijken waren van aanzienlijke omvang – de kleinst genoemde had nog altijd een omvang van 3.900.000 km2, ter verhouding: de omvang van Nederland is 41.543 km2 -, vallen zij in het niet in vergelijking met de vijf grootste rijken in de wereldgeschiedenis. Hieronder een overzicht van de vijf grootste wereldrijken ooit. Lees verder

Bechuanaland wordt onafhankelijk van Groot-Brittannië

Postzegel uit 1960 van het protectoraat Bechuanaland

Op 30 september 1966 werd Bechuanaland onafhankelijk en kreeg het de naam Botswana. Lange tijd was het land een protectoraat van Groot-Brittannië geweest. In 1885 zocht het land bescherming bij de Britten nadat de Afrikaners in Zuid-Afrika dreigde Bechuanaland in te nemen. In de jaren ’60 won het streven naar onafhankelijkheid aan kracht, in 1966 werd deze bereikt. Lees verder