In de oudheid was de handel in slaven bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikelijk. In de 16e eeuw keerde dit fenomeen terug als onderdeel van de Trans-Atlantische slavenhandel, waarmee miljoenen Afrikanen naar Amerika getransporteerd werden voor tewerkstelling op de plantages. Lees in dit dossier over de WIC, de handel in slaven, het afschaffen van de slavernij, slavenopstanden en nog veel meer.

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog

24 april 1846- Een ruiter komt op het legerkamp aangestormd. De Amerikaanse Generaal Zachary Taylor doet de tentflappen open en kijkt naar wat er aan de hand is. De ruiter rapporteert dat de Mexicanen de grens zijn overgestoken. Wat men vreesde was werkelijkheid geworden, de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog was begonnen.

Lees verder

Afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten

Afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten

Washington D.C. 1865 – Op 12 april 1861 begint de Amerikaanse burgeroorlog. Honderdduizenden slaven vluchten vanuit het Zuiden naar het Noorden, waar President Lincoln heeft verklaard dat ze voortaan vrije burgers zijn. Pas na vier jaar vechten en ruim een half miljoen slachtoffers komt de oorlog in de Verenigde Staten ten einde en wordt op 18 december 1865 de slavernij officieel afgeschaft.

Lees verder

Pinchback wordt de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat

New Orleans 1872 – Op 9 december wordt Pinckney Benton Stewart Pinchback de eerste zwarte gouverneur van een Amerikaanse staat. Pinchback vervult de functie van gouverneur van Louisiana voor 35 dagen. Een indrukwekkende gebeurtenis, omdat het hierna nog ruim een eeuw duurt voordat een tweede donkere man deze functie bekleed. Lees verder

Columbus ontdekt het eiland Puerto Rico

Puerto Rico

Op 19 november 1493 zette Christoffel Columbus voet aan land in Puerto Rico. Het eiland in het Caribische gebied werd ontdekt op de tweede reis van Columbus naar Amerika. Het Indiaanse land werd gekolonialiseerd en maakte tot het eind van de 19e eeuw een belangrijk deel uit van het Spaanse koninkrijk. Lees verder

De grote Afro-Amerikaanse volksverhuizing

       11 juli 2016
afro-amerikaanse volksverhuizing

Themamaand Op ReisVoor veel Europese immigranten behelsde Amerika het ultieme idee van vrijheid, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het land waarin iedereen binnen de kortste keer een ‘echte Amerikaan’ zou zijn en waar voor iedereen plaats was. De werkelijkheid bleek voor vele Afro-Amerikanen anders te zijn, daarom vertrokken tussen 1916 en 1970 zes miljoen Afro-Amerikanen uit het racistische zuiden naar het industriële noorden met hoop op een betere toekomst.

Lees verder

Muziek van Rastafari

       8 juni 2016
Muziek van Rastafari

stempels-themamaanden-ig-juni2 muziekRastafari is een levensbeschouwing, of zoals de rasta’s het zelf liever zeggen een ‘geesteshouding gecombineerd met een manier van leven’. Rastafari is dus geen geloof, wat door veel wel beweerd wordt. Vandaag de dag wordt Rastafari vaak gekoppeld aan de muziekstroming reggae. Rastafari was in het verleden echter gekoppeld aan andere interessante muziekgenres.
Lees verder

Biografie van Sojourner Truth

Herdenkingspenning afschaffing slavernij Suriname 24-6-1963

`Ain´t I a woman?’ was de vraag die de geschiedenisboeken in is gegaan door de meeslepende speech van abolitionist en vrouwenrechtenactiviste Sojourner Truth. Truth werd geboren als slaaf, maar nadat zij de slavernij ontvluchtte werd ze actief als voorvechter voor gelijke rechten. Op 29 mei 1851 hield Truth de eerste Zwarte Vrouwenrechten Conventie. Tijdens deze conventie adresseerde ze de rechten van zwarte vrouwen. Lees verder

Geschiedenis van de suiker

       24 mei 2016
suiker

Coca Cola kan geen frisdrank meer maken door een suikertekort. Dat is ontstaan doordat suikerboeren zich moeten houden aan maximumprijzen. Suiker wordt vandaag de dag veel gebruikt, maar wanneer gebruikten mensen het voor het eerst? En hoe zag de verspreiding van het product er door de eeuwen heen uit?

Lees verder